NEDELJSKI IZLET

Piran ni le bazen za dopust

Objavljeno 14. julij 2013 20.06 | Posodobljeno 14. julij 2013 20.05 | Piše: Janez Mužič
Ključne besede: izlet Piran

Prebivalci primorskega bisera so dali roko vsem, ki imajo radi istrsko kulturo.

Piranska ribiča Sergio in Dušan sta še ena zadnjih, ki znata pokazati, kako se plete ribiška mreža. Foto: Janez Mužič

PIRAN – Trg pred cerkvico na Punti v Piranu je letos poleti namenjen prireditvi Živeti z morjem. Tam se bodo vsak drugi petek in soboto v juliju, avgustu ter septembru od 19. ure dalje srečevali vsi, ki imajo radi Piran in način življenja v tem obmorskem mestecu. »Tu se dobivamo, čakulamo, briškulamo, se izkričimo ob mori, zakantamo, včasih spremo, a vedno podpremo: enkrat z brodetom, drugič z boboči, tretjič s sardelami ali lignji, ki jih oplemenitimo z malvazijo in refoškom,« naniza dogodke pobudnik organiziranega druženja Slobodan Simič z Zavoda za revitalizacijo mediteranske kulture Piran Mediteranum.

Ob pogledu na mojstre šivanja ribiških mrež, izdelovalce ladijskih brkov, vozlov in trnkov, predstavitvah raziskovalcev delfinov, poznavalcev školjk iz muzeja školjk, projekcijah starih fotografij in razglednic Pirana ter Portoroža se človek zave našega mediteranskega duha. Predvsem pa je to priložnost, da se meščani družijo z gosti.

Pirančani so prepričani, da so ljudje, ki živijo ob morju, prvi poklicani k ohranjanju vezi in sodelovanju z oceanom. »Sicer bo vedno več tistih, ki bodo morje dojeli samo kot velik bazen za dopust in plavanje ali nepremičninski posel. To pa pomeni počasno izumiranje morja kot ene najdragocenejših bivanjskih kultur našega sveta. Zato želimo, da nas obiskovalci Pirana bolje spoznajo, da bolj cenijo prostor ob morju ter se postavijo njemu in nam v bran,« poudarja Simič. Obiskovalce mesta bodo povabili k sodelovanju pri vleki vrvi, pletenju ladijskih brkov, igranju pandole, izdelovanju vesel in jamborov ter seveda spoznavanju prave istrske oziroma obmorske kulinarike, h kateri spadata tudi čiščenje ter priprava školjk, rakov in rib.

»Vse kaže, da bomo 11. avgusta na glavnem piranskem pomolu začeli javno graditi tipično istrsko batano. To preprosto leseno plovilo, ki je skoraj izumrlo, je bilo nekoč pri vsaki hiši,« napoveduje Simič in vse spretne vabi k sodelovanju.

Deli s prijatelji