SPORAZUM

Pipistrel gre na Kitajsko

Objavljeno 18. julij 2012 17.49 | Posodobljeno 18. julij 2012 16.32 | Piše: Mo. S., STA

Slovenija je prva evropska država, ki je podpisala tak sporazum.

AJDOVŠČINA – Kitajska bo z današnjim podpisom tehničnega sporazuma med kitajsko upravo za civilno letalstvo in Javno agencijo za civilno letalstvo RS priznavala slovenske certifikate Pipistrelovih letal in njihove spremembe. »To je za Pipistrel velik korak,« je dejal direktor družbe Ivo Boscarol, saj je Kitajska najhitreje rastoči letalski trg.

Kitajski piloti se bodo učili pri nas

»Sporazum pomeni nova odprta vrata slovenski letalski industriji in upam, da bo to spodbudilo tudi tuje investitorje za prihod in začetek proizvodnje v Sloveniji. Odprli smo namreč ena vrata, ki niso odprta povsod po svetu,« je podpis sporazuma komentiral direktor slovenske agencije za civilno letalstvo Žiga B. Kotnik. Sporazum je namenjen prodaji trenutno osmih različnih Pipistrelovih letal, vendar se je z njim vzpostavilo medsebojno zaupanje, ki bo koristilo tudi drugim proizvajalcem letal in letalske opreme, je še prepričan. S Kitajsko bodo poskušali podpisati še en tehnični sporazum, in sicer o priznavanju slovenskih letalskih licenc tudi na Kitajskem, kar bo omogočilo šolanje kitajskih pilotov v Sloveniji.

Slovenija je prva evropska država, ki je podpisala tak sporazum s Kitajsko. Ta ima sicer sklenjenih le 23 podobnih sporazumov s preostalimi državami, je povedala vodja CAAC Yang Zhenmei. Sodelovanja s Slovenijo se veseli in upa, da bosta imeli obe državi od sporazuma koristi. Predvsem je pohvalila slovensko znanje in razvoj na področju proizvodnje letal.

Povečati bo treba proizvodnjo

Kotnik pričakuje, da bo evropska letalska agencija Slovenijo ob koncu leta dodala na seznam proizvajalcev letal, ki lahko prodajajo tudi na trgu ZDA, namignil pa je tudi na posle z Rusijo ter južnoameriškimi državami. Boscarol je ob tem priznal, da jim mnogo vrat odpira zadnja zmaga na Nasinem tekmovanju, zaradi česar bo moral proizvodnjo letal povečati. Razmišlja o razvoju večjih letal, vendar bi za to potreboval nove proizvodne prostore ter bolj urejeno ajdovsko športno letališče.

Kitajska delegacija bo po današnjem obisku Ajdovščine obiskala še nekaj slovenskih znamenitosti ter se sestala s predstavniki slovenske vlade.

Deli s prijatelji