KANDIDAT

»Pikalo je prevzel program Turka in ga opremil s floskulami SD«

Objavljeno 18. marec 2013 19.19 | Posodobljeno 18. marec 2013 19.19 | Piše: STA, S. J.

Poleg Jerneja Pikala so odbori za ministrske kandidate potrdili še Dejana Židana, Tomaža Gantarja in Romana Jakiča.

Jernej Pikalo.

LJUBLJANA – Člani matičnega odbora državnega zbora so končali zaslišanje kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala in ocenili, da je bila njegova predstavitev ustrezna. Z 11 glasovi za in s šestimi proti so tako sprejeli mnenje, da je primeren za kandidata. Med zaslišanjem so bila izpostavljena predvsem vprašanja na področju izobraževanja.

Odbor bo v skladu s sprejetim mnenjem pripravil poročilo, ki ga bo v okviru poslovniškega roka poslal predsedniku državnega zbora Janku Vebru in mandatarki za sestavo nove vlade Alenki Bratušek.

Med zaslišanjem je poslanke in poslance zanimalo predvsem področje izobraževanja in raziskovanja. Tako je Pikalo glede odnosa do trenutnih zakonskih predlogov dejal, da se jih lahko nadaljuje, če bodo strokovna javnost in vsi deležniki za to. Treba pa je premisliti in pogledati, v čigavem interesu so ti predlogi in kaj z njimi pridobimo, če sploh kaj, je poudaril.

Pomemben je dialog

Znova je opozoril na pomen dialoga, da bodo rešitve usklajene s stroko, preden pridejo v odločanje v parlament. Tudi glede združevanja zavodov je poudaril, da je za to, če bo strokovno utemeljeno, o združevanju šol pa je poudaril še, da je »proti rokohitrskemu združevanju, razdruževanju ali kakor koli«.

Glede področja raziskovalne dejavnosti je kandidat izpostavil potrebo po jasni opredelitvi vsebinskih prioritet in ciljev ter pospeševanju aktivnosti v raziskavah in razvoju.

Na kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport se je prek twitterja odzval poslanec SDS Jože Jerovšek: »Dr. Pikalo je vsebinsko prevzel program dr. Turka. Opremil ga je s piarovskimi floskulami SD! Prej pa vse narobe in taka gonja Lukšiča in SD!«

Uspešni tudi Židan, Gantar in Jakič

Primeren kandidat je po mnenju odbora za  kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje tudi Dejan Židan. Njegovo predstavitev so z 10 glasovi za in s šestimi proti ocenil kot ustrezno. Prepričal je tudi kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar, ki je poudaril potrebo po ukrepih za stabilizacijo financiranja zdravstva. Ustrezna je bila tudi predstavitev Romana Jakiča, kandidata za ministra za obrambo. Jakič se sicer ni mogel izogniti očitkom, da naj bi nasprotoval Slovenski vojski.

Deli s prijatelji