MISIJA KFOR

Pijanim slovenskim vojakom še denarne kazni

Objavljeno 09. maj 2012 18.06 | Posodobljeno 09. maj 2012 17.54 | Piše: Ma. F., STA

Vsi so bili že odpoklicani z misije in se danes vračajo v Slovenijo.

Mir na Kosovem bodo zagotavljali tudi slovenski vojaki

LJUBLJANA – Kot smo poročali že včeraj, je Slovenska vojska zaradi alkoholiziranosti med opravljanjem nalog odpoklicala štiri slovenske vojake z misije na Kosovu. Pijani vojaki pa bodo zdaj prejeli še denarne kazni, saj tako narekuje zakon. Dvema bodo 20 odstotkov od zadnje plače, torej 700 evrov, odtegnili takoj, za druga dva vojaka, ki sta bila manj alkoholizirana, pa ista kazen velja pogojno. Če torej v prihodnjih šestih mesecih ne bosta ponovila iste kršitve, jima kazni ne bo treba plačati.

Naslednjič bo odpoklican tudi poveljnik

Kot je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo v Slovenski vojski Simon Korez, je vojakom preizkus alkoholiziranosti pokazal med 0,08 in 0,4 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Obrambni minister Aleš Hojs je pojasnil, da so ob tem incidentu na Kosovu takoj uvedli ustrezne ukrepe. »Vse tiste, ki so se neprimerno obnašali oziroma so bili vinjeni, smo z misije odpoklicali,« je dejal po pogovorih z makedonskim kolegom Fatmirjem Besimijem v Ljubljani.

Hojs je omenil tudi možnost odpoklica poveljnika omenjenih vojakov s Kosova. »Sem pa jasno povedal tudi načelniku, če bo prišlo do podobnega incidenta še enkrat, je treba odpoklicati tudi poveljnika teh fantov,« je poudaril Hojs. Po njegovih besedah je vojska hierarhična zadeva, v kateri je odgovornost določena od zgoraj navzdol.

Služenje je resna stvar

Poudaril je še, da je vsako sodelovanje v misiji resna zadeva in tudi vsako služenje ter sodelovanje v Slovenski vojski je resna stvar.

Vojaki se danes vračajo v Slovenijo.

Deli s prijatelji