MISIJA KFOR

Pijani vojaki s Kosova v sredo že doma

Objavljeno 08. maj 2012 23.25 | Posodobljeno 09. maj 2012 00.29 | Piše: S. J., STA

Alkoholiziranost pri izvajanju nalog je nedopustna.

Vojaki 15. kontingenta po vrnitvi iz Afganistana

LJUBLJANA – Slovenska vojska je odpoklicala štiri vojake z misije na Kosovu, ker so bili med opravljanjem nalog opiti. Incident se je pripetil konec aprila, ko so vojaki varovali bazo v Prištini, v kateri je poveljstvo Natove misije Kfor. Četverica, proti kateri so uvedli disciplinski postopek, se bo predvidoma v sredo vrnila v domovino.

Poveljnik opazil nenavadno obnašanje vojakov

Da so vojaki, ki so nastopili naloge varovanja baze v Prištini, pod vplivom alkohola, je posumil poveljnik njihove čete, zato je poklical vojaško policijo. Ta je z alkotestom ugotovila, da je četverica dejansko pod vplivom alkohola. Zato so vojake nemudoma odpoklicali z dolžnosti in posledično z operacije.

Gre za prvi tovrstni incident Slovenske vojske na misijah v tujini, alkoholiziranost pri izvajanju nalog varovanja pa je nedopustna, so dodali v SV.

V sredo bodo že doma

Četverica se bo predvidoma v sredo vrnila v Slovenijo, saj je na ta dan vzpostavljen reden tedenski zračni most s Kosovom. V bližnji prihodnosti jih bodo na misiji nadomestili štirje drugi slovenski vojaki. SV ima za misije v tujini namreč vedno pripravljeno rezervno ekipo. 

Slovenija ima na Kosovu trenutno okoli 300 vojakov, minuli mesec pa ji je pripadel položaj namestnika poveljnika sil Kfor. Ta položaj bo predvidoma oktobra prevzel brigadir Bojan Pograjc. S Pograjcem bo imela Slovenija na Kosovu dva visoka predstavnika, saj je posebni predstavnik in vodja urada EU na Kosovu bivši zunanji minister Samuel Žbogar.

Deli s prijatelji