NA KOŽO

Pijana država

Objavljeno 16. januar 2015 23.20 | Posodobljeno 16. januar 2015 23.21 | Piše: Bojan Budja

Slovenskih pijancev ni ustvaril alkohol. Ustvarila jih je država.

Bojan Budja.

Ni vselej častno biti pri vrhu. Pa četudi si daleč pred najrazvitejšimi, denimo Nemčijo, Švico, Francijo, Švedsko, Dansko, Avstrijo, Belgijo, Nizozemsko. Te dni so nam z Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočili, da po porabi alkohola na prebivalca zasedamo peto mesto v Evropi, odstotek odraslih, ki so od alkiča dnevno odvisni, pa nas postavlja celo tik pod oder zmagovalcev. Stopničke smo zgrešili za eno samo mesto, smo takoj za zmagovalci Belorusi, srebrnimi Madžari in bronastimi Rusi. Pa kajpak pred znameniti pivci Finci, Estonci, Litovci, Poljaki, Latvijci, Angleži itd. Hik! Suhoparna statistika kaže, da kar 117.000 Slovenk in Slovencev pije tvegano, da je alkohol pod Alpami petodstotni krivec vseh predčasnih odhodov na oni svet in da se zavoljo nacejanja vsakoletno v bolnišnice odmaje 4000 oseb. Največ menda v spodnjesavski regiji. Kar bi znalo pomeniti, da cviček le ni tako blagodejno zdravilen, kot ga opisujejo njegovi častilci. Pa seveda na Štajerskem in v Pomurju. In če je še nekaj let nazaj znašalo družbeno breme zavoljo prekomernega pitja okroglih 130 milijonov evrov, stanejo pijanci Slovenijo letno že natanko 241,7 milijona evrov.

Prehudo poenostavljeno bi bilo zdaj udariti po vseh pretirano žejnih. Vsak zakaj ima pač tudi svoj zato. Črno na belem stoji, da je največ alkoholizma med socialno najšibkejšimi. Med obubožanimi. Ki pa vino in šnops zvečine pridelajo sami. Kozarce pa praznijo, da utapljajo bedo in nemoč. Ter še kaj. Da bo slika popolnejša, visoki rejting slovenske pijanosti pa dodatno razumljivejši, dodajmo, da po alkoholu dokazano več in večkrat segajo oni, ki morajo delati več. Katerih delavnik ni zgolj osemurni. Pa četudi na črno.

Pijanstvo je torej državni problem. Ustvarile so ga oblasti, ki so ustvarile tudi reveže. Nakar se pojavi še glavna tržna inšpektorica, ki bi se slovenskih pijancev lotila z višjimi trošarinami in torej z višjimi cenami alkohola. Po ruskem ali beloruskem vzoru bi dodatno zacvetela šverc in črni trg, tudi črna proizvodnja. Mukoma prigaran sloves vinske dežele bi šel v franže, vinarji v bankrot, med reveže. Z njimi tudi pivovarji in še kdo.

Glavna tržna inšpektorica je le dokaz več, da slovenskih pijancev ni ustvaril alkohol. Ustvarila jih je država.

Deli s prijatelji