HEKTOLITER

Pijačo bo razdelila zlatim sosedam

Objavljeno 31. julij 2017 10.45 | Posodobljeno 31. julij 2017 10.45 | Piše: Aleksander Brudar
Ključne besede: hektoliter

Hektoliter pijač Dane razveselil Marijo Pražen iz Radeč. V življenju ji je bilo velikokrat težko, a ji energije ni zmanjkalo.

Plastenko vode je takoj vzela na izlet. Foto: Dejan Javornik

RADEČE – S hektolitrom osvežilnih pijač proizvajalca Dana smo tokrat razveselili Marijo Pražen iz Radeč. Gospa, ki pravi, da ji vročina zaradi šibkega zdravja »ne paše preveč«, nam je zaupala, da ji je mož zaradi hude bolezni umrl pred 16 leti, pred tremi leti pa še sin. Pravi, da ji v tistih težkih trenutkih, ko se spomni nanju, najbolj pomaga odhod v naravo. »Ko je mož umrl, nisem zdržala doma. Morala sem iti ven, v naravo. Ob petih zjutraj sem se oblekla in šla ven,« pravi in poudari, da moraš biti v življenju optimist.

Letos sem imela tak gemišt, ampak se je na koncu vse rešilo.

Ko je bila pred dnevi na enem od posegov, je zdravnici v šali dejala: »Gospa doktor, malo mi jih še pustite, ker na pokopališču takih ne vzamejo, ki jim veliko manjka.«
Mariji ni nič hudo, pravi, samo zdravja pa ni. Kot da zdravstvene tegobe ne bi bile dovolj, je morala letos ob skromni pokojnini veliko denarja dati za novo fasado bloka, nova okna in še za popravilo avta. »Letos sem imela tak gemišt, ampak se je na koncu vse rešilo,« nam razloži sogovornica, ki šteje 73 let.

Ne pozabi dodati, da pri vsem skupaj ne dela prav nobene panike: »Nobena panika ni potrebna, vse bo prišlo v svojem času.« Zna se zelo dobro zamotiti, tako da ji ni prav nič dolgčas. »Veliko hodim na sprehode, v Laško se grem kopat, berem in križanke rešujem,« našteva gospa, ki je pred invalidsko upokojitvijo pred 20 leti več let delala v prodajalni tekstila v nekdanji tovarni Kora, predtem pa tudi v Iskri v Trbovljah.

Marija, ki živi karseda skromno, je med pogovorom zelo pohvalila svoje sosede. »Veliko mi pomagajo, jaz pa njim, kolikor lahko,« razloži in doda, da ji pomagajo tudi denarno. Ona pa jih, da jim dobroto poplača, kam pelje z avtomobilom, denimo na kak obisk ali v trgovino.


108 litrov različnih osvežilnih pijač Dane je prejela Marija Pražen.

Nagrade Novic se je zelo razveselila. »Zelo sem bila presenečena. Česa takega si nisem predstavljala,« je priznala in nam še zaupala, da bo nekaj pijače obdržala zase, nekaj pa jo bo dala sosedam. Eno plastenko vode je kar takoj vzela na sprehod s prijateljico v Rimske Toplice. 

Deli s prijatelji