PAJEK

Petrol se prepleta na novo

Objavljeno 21. april 2013 20.10 | Posodobljeno 21. april 2013 20.10 | Piše: Ali Žerdin

Bo v Sodu moč prevzela struja, ki je blizu Zoranu Jankoviću, ali struja, ki je bolj povezana z Lukšičevo stranko SD?

Skupščina energetske družbe Petrol je vedno eminenten gospodarski dogodek. Ko si odgovarjamo na vprašanje, kdo obvladuje Petrol, si lažje odgovorimo tudi na vprašanje, kdo je glavni v državi.

Kdo je glavni

Koalicija, ki je nastala na začetku aprila ob postavitvi nadzornega sveta Petrola, je nenavadna. Igo Gruden je pred časom delal v borzni hiši Perspektiva, zdaj pa je član vodstva Soda. In kot član vodstva Soda je postal tudi Petrolov nadzornik. Pomenljivo pa je, da Gruden ni edini nadzornik Petrola, ki je povezan s Perspektivo. Petrol nadzirata tudi Dari Južna, prvi mož Vizije in Perspektive, in Mladen Kaliterna, njegova desna roka. Južna prek Vizije in Perspektive obvladuje dobrih sedem odstotkov delnic Petrola. Če bi bil merljiv tudi vpliv, bi lahko rekli, da je Južna v Petrolu bistveno bolj vpliven, kot bi lahko sklepali na osnovi lastniškega deleža.

Kaliterna je zanimiv tudi zato, ker se z enim od članov Petrolove uprave pozna iz nadzornega sveta Pokojninske družbe A. Posle pokojninske zavarovalnice ob Kaliterni namreč nadzira tudi Janez Živko, član uprave Petrola. Mimogrede – Živko je tudi član predsedstva slovenske rokometne in smučarske zveze. Malo ljudi bomo srečali v Sloveniji, ki sedijo v vodstvu dveh predsedstev uglednih nacionalnih športnih zvez.

Se Kuntarič vrača?

Perspektiva pa je s Petrolom povezana še z eno transverzalo: Bernarda Babič, članica uprave Perspektive, je nova nadzornica Telekoma. Telekom pa nadzira tudi prvi mož Petrola Tomaž Berločnik. Fantje iz Perspektive bodo torej po eni strani Berločnika nadzirali, hkrati pa bo ta skupaj s članico uprave Perspektive nadziral posle v Telekomu.

Drugi pomembni steber znotraj Petrolovega nadzornega sveta je Tomaž Kuntarič, ki je dolgoletni prvi mož Soda, a ga je prejšnja vladajoča koalicija odstavila. Lahko pa se v upravo Soda vrne. Hkrati je tudi nadzornik v PDP, eni od družb v posredni državni lasti, ki ima pomemben vpliv v delu slovenskega gospodarstva.

Ker pa je slovenski politični prostor sredi nekakšne perestrojke, v tem trenutku ni povsem jasno, v katero interesno sfero bo spadal Petrol. Če se bo okrog Soda konsolidirala nova koalicija, je ključno vprašanje, ali bo v Sodu moč prevzela struja, ki je blizu Zoranu Jankoviću, ali pa struja, ki je bolj povezana z Lukšičevo stranko SD. Dari Južna sicer velja za dobrega znanca nekdanjega ministra za delo in socialne zadeve Andreja Vizjaka, pomembnega člana Janševega SDS.

Deli s prijatelji