PO VSTOPU GEN-I

Petrol niža ceno zemeljskega plina

Objavljeno 27. september 2012 17.54 | Posodobljeno 27. september 2012 17.55 | Piše: A. L.

Pogajanja, da bi dosegli še nižje cene, se nadaljujejo.

Previdno ob postankih na bencinskih servisih (fotografija je arhivska).

LJUBLJANA – Po Gen-I in včerajšnji napovedi Energetike Ljubljane so danes še iz družbe Petrol sporočili, da bodo z oktobrom znižali cene zemeljskega plina vsem svojim odjemalcem tega energenta po Sloveniji. »Nižje cene je Petrol lahko zagotovil zaradi nižje cene plina na trgu, ki je sicer vezana na spremembe cen naftnih derivatov, in valutnega razmerja med dolarjem in evrom. Še dodatno znižanje pa je Petrol dosegel z intenzivnimi pogajanji z dobaviteljem, ki je znižal svoje prodajne cene plina. Petrol je celotno znižanje cen prenesel na svoje uporabnike,« pojasnjujejo.

Cena zemeljskega plina se oblikuje na podlagi gibanja cene nafte in naftnih derivatov na borzi in razmerja med ameriškim dolarjem in evrom s 6-mesečnim zamikom. V maloprodajni ceni zemeljskega plina so vključene: cena zemeljskega plina, okoljska dajatev, trošarina, znesek uredbe za povečanje energetske učinkovitosti in DDV.

Do 15 odstotkov nižje cene

V Petrolu napovedujejo, da bodo cene zemeljskega plina znižali za 13 do 15 odstotkov, odvisno od letne količine porabljenega energenta.

»Nabavna cena pri dobaviteljih zemeljskega plina je zagotovo ena izmed najpomembnejših postavk v končni ceni plina za porabnika, zato je Petrol še intenziviral pogajanja z dobavitelji z namenom izboljšanja prodajnih pogojev, tj. znižanja cene,« še dodajajo.

Deli s prijatelji