JUNAKI

Petrinega morilca sta prijela brat in sestra

Objavljeno 18. junij 2017 20.25 | Posodobljeno 18. junij 2017 20.25 | Piše: Boštjan Celec

Odlikovali junaka, ki sta pridržala morilca Petre Kramberger Bojan Kajfež pa s pištolo tanfoglio ni le moril, tudi ropal je.

Mireli že druga medalja.

LJUBLJANA – Nika Cafuta iz Litije in Jure Burja z Vrhnike sta prejela medalji policije za hrabrost. Iz obrazložitve: aprila je pred enim od ljubljanskih lokalov okrutni morilec hladnokrvno ustrelil najemnico lokala. Terasa lokala je bila v tistem trenutku, ko je potegnil pištolo in v njo brezkompromisno izstrelil osem nabojev, polna družin z otroki, ki so se tam brezskrbno igrali. Ko je morilec storil, kar si je zadal, si je pištolo zataknil za pas ter odšel v notranjost za točilni pult. Ljudje so bili prestrašeni in ohromljeni, nihče namreč ni mogel vedeti, ali je morije sploh konec.

Slutila je, da ji bo nekaj naredil
Ko je Nika, ki se je še trenutek prej igrala s svojimi nečaki, videla, kaj se je zgodilo, se je storilcu približala od zadaj, ga z vso močjo zgrabila okrog pasu in rok ter mu s tem preprečila morebitno nadaljnje streljanje. V istem trenutku je k morilcu stopil še njen brat Jure, mu izza pasu vzel orožje, iz nje izvlekel nabojnik, pištolo varno izpraznil in vse ločeno odvrgel na tla. Morilca je prijel za roko in mu jo močno pritisnil ob točilni pult. V tem položaju ga je držal, dokler niso na kraj dogodka prišli policisti. Nika Cafuta in Jure Burja sta nedvomno izkazala posebno hrabrost in veliko poguma glede na to, da je bil storilec oborožen in bi lahko ogrozil tudi njuni življenji ter življenja preostalih gostov lokala, zato prejmeta medalji policije za hrabrost, je zapisano v obrazložitvi. Medalje policije policistom in občanom za požrtvovalnost in hrabrost so podelili včeraj na Policijski akademiji v Tacnu. Tragedija se je na velikonočni ponedeljek zgodila v Lounge klubu Pržan oziroma Pržančku, 49-letni Ljubljan- čan Bojan Kajfež je umoril najemnico te gostilne ter mater dveh otrok, starih pet in 12 let, 38-letno Petro Kramberger. Petra se je nepopisno bala Kajfeža, nam je po zločinu povedal njen partner Boris. Na dan tragedije je celo sam poklical Kajfeža in ga zaprosil, naj njej in njenima otrokoma ne stori nič žalega. »Ma ne, ma kaki. Ne grozim ji, nič ji nočem. Ni variante. Sploh ne bom šel v lokal,« naj bi mu ta obljubil. Žal pa obljube ni držal. Petra je popoldne s prijateljico sedela na terasi, Kajfež je bil za drugo mizo, potem je naenkrat vstal in se napotil proti njej. »Zagledal sem njen pogled ter videl nizkoten nasmeh. Na oči mi je padel mrak, začel sem streljati,« je dejal po aretaciji. Počil naj bi mu film, ker naj mu Petra ne bi hotela vrniti 21.000 evrov, ki jih ji je posodil za zagon Pržančka, njemu pa je pretil rubež hiše. Boris sicer pravi, da je to laž. »Kolikor vem, mu je vrnila vse.« Naj bi si pa po njegovih besedah Kajfež domišljal, da je s posojilom postal Petrin poslovni partner. Od nje naj bi zahteval del izkupička, ki mu ga ni hotela dati, zato naj bi ji začel groziti. Več kot pomenljivo je bilo eno zadnjih Petrinih sms-sporo- čil Borisu, v katerem je tako zapisala o Kajfežu: »Človek rabi psihiatra, totalno je moten. Zakaj njemu vsi verjamejo, meni pa nihče? A potem, ko mi bo nekaj naredil, šele potem mi boste vsi verjeli?«
 

Mireli že druga medalja
Policistka PP Ljubljana Center Mirela Čorić je medaljo policije prejela že drugič. Pred nekaj leti so jo odlikovali za hrabost, saj je s kolesom ujela roparja zlatarne v Wolfovi ulici. Tokrat je prejela medaljo za požrtvovalnost.
Nekega večera je slišala sosedine krike. Šla je do zaklenjenih vrat njenega stanovanja in jo poklicala, ta pa ji je odgovorila, da je padla in da ne more vstati. Nato se soseda ni več odzivala, zato je Mirela s silo odprla vrata, gospo s pomočjo sosedov oskrbela in poklicala reševalce.

Med ropom dvakrat ustrelil
Na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodi- šča je v sklepni fazi preiskava proti Kajfežu zaradi umora iz brezobzirnega maščevanja, vendar pa naj ta na kazenskem oddelku okrožnega sodišča ne bi odgovarjal le zaradi tega najokrutnejšega kaznivega dejanja, zaradi katerega mu že tako ali tako preti najvišja mo- žna kazen po naši zakonodaji, 30 let zapora. Pred dnevi so ga namreč kriminalisti znova zaslišali v priporu na Povšetovi, in ko je izvedel, kaj mu še očitajo poleg umora, je na kratko odvrnil: »Zagovarjam se z molkom.« Ko so preiskovali kaznivo dejanje umora, so jih iz nacionalnega forenzičnega laboratorija obvestili, da je bila pištola znamke Tanfoglio, s katero je bila umorjena Krambergerjeva, uporabljana tudi pri še neraziskanem ropu pekarne na Vodnikovi cesti v Ljubljani.
 

34 medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost so podelili v Tacnu.

Z nadaljnjo preiskavo pa so policisti razrešili še en neraziskan rop. Kaznivih dejanj je osumljen 49-letni moški, nam je potrdila uradna govorka PU Ljubljana Nataša Pučko, proti njemu pa so podali kazensko ovadbo zaradi sumov storitve dveh kaznivih dejanj ropa in kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Po naših informacijah je osumljenec prav Bojan Kajfež, ki naj bi 4. aprila okrog pol desetih zvečer zamaskiran vstopil v pekarno na Vodnikovi in od prodajalke med izrekanjem groženj zahteval tudi denar. Ker mu ga ta ni hotela dati, naj bi izvlekel pištolo, nato pa iz predala blagajne vzel nekaj sto evrov. Preden je ropar pekarno zapustil, je izstrelil dva naboja, k sreči ni meril v ljudi. Še en rop naj bi Kajfež izvršil 6. februarja. Preden naj bi okrog 18.45 vstopil v prodajalno na Litostrojski cesti, se je zamaskiral. Od prodajalke je zahteval denar in tudi v tej trgovini mahal s pištolo. Ženska mu je izročila nekaj deset evrov, kar ga je očitno zadovoljilo, zato se je obrnil in odšel

Deli s prijatelji