POMEMBNI DOSEŽKI

Peterletu evropsko priznanje za boj proti raku

Objavljeno 18. marec 2014 23.15 | Posodobljeno 18. marec 2014 23.15 | Piše: STA, Ma. F.

Zdravje je po njegovih besedah pomembnejše od gospodarske rasti, saj bomo z zdravimi ljudmi tudi lažje dosegli gospodarsko rast.

Evropski poslanec Lojze Peterle.

BRUSELJ – V Bruslju so danes evropskim poslancem podelili nagrade za pomembne dosežke v preteklem letu. Med šestnajstimi dobitniki je tudi Lojze Peterle, ki si je priznanje po navedbah organizatorjev zaslužil za spodbujanje zdravja, še posebej za boj proti raku. Peterle je to parlamentarno priznanje prejel drugič, prvič so ga nagradili leta 2008.

»Res sem najprej hvaležen volivcem, da so mi dali priložnosti, da lahko delam na področju zdravja. S tem so tudi omogočili mojim kolegom, da so lahko glasovali zame. To je bil res mandat, v katerem sem se izrazito posvetil vprašanjem zdravja, ki so zame ključen izziv za evropske državljanke in državljane,« je ob prevzemu nagrade povedal Peterle (EPP/NSi).

Zdravje je po njegovih besedah pomembnejše od gospodarske rasti, saj bomo z zdravimi ljudmi tudi lažje dosegli gospodarsko rast. »Če pa se bodo trendi obolevnosti pri raku, diabetesu ter boleznih srca in ožilja nadaljevali, kot se to že dolgo dogaja, bomo morali res premisliti, kako poslujemo, gospodarimo in živimo,« je izpostavil.

Zmagovalec izbran z glasovanjem

Zdravje je tudi ključen izziv državljank in državljanov Evropske zveze, ki od nje pričakujejo vse več, je še opozoril Peterle in obljubil, da si bo ob morebitni ponovni izvolitvi za evropskega poslanca tudi v prihodnjem mandatu prizadeval za boljše zdravje v Uniji. Predlagal je tudi, da bi uvedli evropskega komisarja za preventivo.

Nagrade za pomembne dosežke evropskih poslancev na različnih področjih vsako leto podeli revija The Parliament Magazine. Tokrat je bilo kategorij šestnajst. Poslance nominirajo različne interesne skupine v EU, v ožji krog se uvrstijo po trije kandidati v posamezni kategoriji. Zmagovalec je izbran z glasovanjem, v katerem lahko sodelujejo le evropske poslanke in poslanci.
 

Deli s prijatelji