PREDSEDNIK

Peterle: Za veliko podporo Türku krivo pranje možganov

Objavljeno 12. junij 2012 00.15 | Posodobljeno 12. junij 2012 00.15 | Piše: S. J.

Peterle jasno podpira Zvera, Lukšič molči.

Lojze Peterle.

LJUBLJANA – »V začetku julija se bomo na tajnem glasovanju predsedstva stranke odločili, katerega kandidata bomo podprli,« je danes v nacionalkini oddaji Studio City razkril novopečeni predsednik SD Igor Lukšič. Beseda je seveda tekla o kandidatih za prihajajoče jesenske predsedniške volitve. V živo se je prek videokonference javil tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ki pa svojega favorita ni tajil. Milana Zvera je jasno podprl, ker je »resnična alternativa, ki prihaja z velikim patriotskim nabojem« in tudi zato, ker se mu ne zdi normalno, da že 22 let vlada ista opcija.

Odlikovanje Ertla še vedno buri duhove

Lukšič ni skrival, da se bo bitka v prvem krogu bíla predvsem med levo usmerjenima kandidatoma, Danilom Türkom in Borutom Pahorjem. Peterle se je ob Türka obregnil z besedami: »Predsednik vseh Slovencev je bil samo v predvolilni kampanji. Ko je bil izvoljen, je jasno pokazal svojo politično usmerjenost.« Odpustiti pa mu ne more niti odlikovanja Tomaža Ertla. »V družbi, ki so ji desetletja prali možgane, imajo kandidature politikov, ki izhajajo iz stare garniture, prednost,« je na vprašanje, zakaj je Türk tako priljubljen, neposredno iz Strasbourga odgovoril Peterle.

Težav z levico nima

Pahorja pa je obtožil, da je kriv za padec reform. Čeprav je večkrat podprl Zvera, je na koncu o bodočem predsedniku povedal: »Lahko je levega ali desnega porekla, če bo delal za vse.« Prav tako pa je poudaril, da »nimam težav z levico, dokler ne zastopa preživelih idej«.

Deli s prijatelji