ODZIV

Peterle: Nasprotujem političnemu revanšizmu in dvojnim merilom

Objavljeno 07. januar 2014 22.25 | Posodobljeno 07. januar 2014 22.55 | Piše: STA, Ma. F.

»Neresno je, da vlada ploska 4,8-milijardni luknji, ljudem pa jemlje iz žepa«, med drugim vladi očita evropski poslanec.

LJUBLJANA – Evropski poslanec Lojze Peterle se je danes kritično odzval na besede premierke Alenke Bratušek o tem, zakaj vlada ni podprla njegove kandidature za generalnega sekretarja Sveta Evrope. Kritičen pa je tudi do napovedane podpore bivšemu predsedniku republike Danilu Türku za generalnega sekretarja Združenih narodov.

Bratuškova je danes v okviru posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju kandidaturo Peterleta ocenila kot neresno in nenavadno. Kot je pojasnila, se je rok za kandidaturo iztekel v nedeljo, 15. decembra, Peterle pa je formalno kandidaturo vladi poslal v petek. Z njo pa je prvič o tem govoril kak teden prej po telefonu, je povedala. Hkrati je menila, da bi vlada le težko podprla človeka, ki se podpisuje pod razne peticije ali resolucije določenih političnih grupacij, ki trdijo, da so razmere v slovenski državi drugačne od dejanskih.

Politični revanšizem

Peterle se je na svojem profilu na spletnem družabnem omrežju odzval z besedami, da gre pri tem za političen revanšizem in diskreditacijo, ker misli drugače, čemur pa nasprotuje.

Tudi v NSi, katere član je Peterle, so se odzvali, da je ta izjava Bratuškove razkrila, da vlada Peterletove kandidature ni podprla iz političnih vzrokov – ker je bil podpisan pod resolucijo največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke.

»Pravzaprav nisem ničesar podpisal, sem pa javno vprašal, kaj v resoluciji EPP glede Slovenije ni res,« je poudaril Peterle.

EPP je v resoluciji sredi novembra izrazila globoko zaskrbljenost nad razmerami v Sloveniji. V tej soglasno sprejeti resoluciji z več sklepi je med drugim izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe prvaka SDS Janeza Janše v zadevi Patria.

Dvojna merila

Hkrati je Peterle neresnosti obtožil Bratuškovo in celo vlado, ki jo vodi. »Neresno je prevzeti vlado in v enem letu ne opraviti nobene strukturne reforme,« je zapisal. Glede kandidature za generalnega sekretarja Sveta Evrope pa je dejal, da je »neresno in neodgovorno, da vlada sploh ne išče kandidatov za tako pomembno mesto /.../ in da vlada ignorira kandidata, ki izpolnjuje vse pogoje«.

Bratuškovi je prvi premier v demokratični Sloveniji tudi očital, da ga poskuša diskreditirati pred slovenskimi diplomati, pa čeprav je bil tudi zunanji minister.

Kritičen pa je bil do tega, da je vlada podprla kandidaturo Danila Türka. »Neresno in nedržavotvorno je uporabljati dvojna merila – zavreči kandidata za mesto, za katerega mora predlog pripraviti vlada, in podpirati kandidata, ki podpore vlade sploh ne potrebuje,« je zapisal. Hkrati je Türku očital, da »genocidno dejanje komunistov označuje kot drugorazredno zadevo«.
 

Deli s prijatelji