PO DESNI

Peterle in Jambrek 
bi odrešila desnico?

Objavljeno 27. december 2014 08.17 | Posodobljeno 26. december 2014 20.31 | Piše: Jadran Vatovec

Lojze Peterle ne razume, zakaj ga SDS sprašuje, kaj je delal pri Kučanu.

Dr. Peter Jambrek pravi, da ve, kaj bi menda rešilo desnico: pred Janezom Janšo? Foto: Igor Modic

LJUBLJANA – Skrajno nenavadno bi bilo, če bi strategi (strici iz ozadja) in spin doktorji slovenskih levih strank sedeli križemrok, čeprav vedo, da bo zelo verjetno prihodnje leto razveljavljena pravnomočna sodba v zadevi Patria proti Janezu Janši. Levica, torej, ne bo križemrok čakala, da bo na naslednjih državnozborskih volitvah zmagala koalicija desnosredinskih strank. In ni treba biti med najbolj pronicljivimi notranjepolitičnimi analitiki, da bi doumeli, da najučinkovitejši način preventivnega metanja polen pod noge predsedniku SDS niso vnovične kritike in obtožbe, ki bi jih (lahko) na njegov račun še kar ponavljali govorci levih strank.

Lustracije pa ni, lustracije pa ne

Ne, najučinkovitejše politično orožje za preprečitev oblikovanja zmagovite desnosredinske koalicije je spodbujanje nesoglasij in zamer na desnici. Da to drži, potrjujeta tudi dva intervjuja, ki sta ju v zadnjem tednu dala dva, ki sta zagotovo imela velik vpliv na razmere v nekdanjem Demosu: evropski poslanec Lojze Peterle ter nekdanji ustavni sodnik in prvi predsednik Zbora za republiko dr. Peter Jambrek. Dr. Jambrek je, na primer, v intervjuju za Mladino na vprašanje, ali ne bi bila ena izmed rešitev za desnico lahko to, da se nekateri njeni liderji umaknejo, odgovoril: »Danes bi lahko le od zunaj rekel, da je za vsako politično stranko dobro, če razširi in odpre način vodenja. Temu v prid govori ravno izkušnja zadnjih dveh volitev, ko stranka niti v najugodnejših razmerah ni znala doseči več kot 29 odstotkov...« Odstopil oziroma umaknil naj bi se, kaj pa drugega, tudi ali celo predvsem Janez Janša. Na predlog tistih, ki trdijo, da želijo pomagati desnici ali jo celo rešiti.

Peterle pa je v pogovoru z Lidijo Hren za TV Slovenija med drugim pojasnil, zakaj lustracije v sodstvu in še kje ni nikoli podpiral in je še vedno ne: »Jaz takrat pred osamosvojitvijo nisem bil edini, ki ni bil za lustracijo. Niti dr. Jože Pučnik je ni. Jaz sem sam tudi rekel, da je bila ena revolucija dovolj in preveč...« Za lustracijo pa se, kot je znano, zavzema SDS.

Skratka, če sklepamo po tem, kako so vsi zares verodostojni slovenski pravni strokovnjaki komentirali odločitev ustavnega sodišča o zadržanju izvrševanja pravnomočne sodbe v primeru Patria, se moramo strinjati, da je v tem hipu najbolj verjetno, da bo ustavno sodišče v prihajajočem letu 2015 razveljavilo sodbo, na podlagi katere je moral predsednik SDS v zapor, ali da bo pač zadevo vrnilo v vnovično sojenje, kar pa pomeni, da bo, čeprav pozneje, epilog zgodbe bržda enak. Če pa bo sodba, s katero je bil Janša poslan v zapor, razveljavljena, bo ena od skorajda neizogibnih posledic tudi to, da bosta še bolj naraščali njegova priljubljenost in priljubljenost njegovega SDS. Zakaj še bolj? Zato, ker že zdaj naraščata. In kaj bi bila druga posledica končne odločitve ustavnega sodišča o primeru Patria? Da bi bila lahko večina slovenskih volivcev naklonjena SDS in tistim strankam, ki so se pripravljene z njim povezati v koalicijo. Če tistim, ki ne želijo, da bi na naslednjih volitvah zmagale desnosredinske stranke, ne bo prej uspelo dovolj poglobiti prepada med SDS na eni strani ter NSi in SLS na drugi ter če jim ne bo uspelo spodbuditi niti razkola v vrstah članov, podpornikov in potencialnih volivcev SDS ali ustanovitev nove politične stranke, ki naj bi »kradla volivce SDS«.

Toda vrnimo se k dvema intervjuvancema, ki trdita, da je mogoče desnico rešiti že s tem, če bi zmanjšali vpliv SDS na desnici oziroma, poenostavljeno rečeno, moč Janeza Janše.

Kaj drugega pa je še poudaril dr. Jambrek? Naslednje: »Tako imenovana pomladna ali desna opcija je zmagala po letu 1990 dvakrat. Prvič je bilo to v času Demosa in drugič leta 2004. V obeh teh primerih pa ni zmagala stranka ali njen lider, prav nasprotno, ne prvič ne drugič ni bilo izrazitega liderja, ampak sta zmagali ekipa in mreža, znotraj katere so sodelovale posamezne osebnosti, tudi Janez Janša. Vsak posamezni, javno prepoznavni lider je prispeval le svoj del energije.« In kaj bi Jambrek, ki pravi, da se je po volitvah 2008 umaknil in da ničesar ni hotel o razlogih povedati (dokler se ni odločil, da bo spregovoril prav za Mladino!), čeprav so ga menda vabili novinarji različnih medijev, spremenil za to, da bi bila SDS in desnica uspešnejša? Pravi, da bi moral SDS nujno omogočiti notranjo razpravo oziroma kritiko. Mar ne bi bila notranje kritične razprave v SDS, kot si jo zamišlja dr. Jambrek, vesela predvsem levica? Bi, ja.

Novi Demos, a ne z istimi ljudmi

Lojze Peterle bi bil naklonjen tudi ustanovitvi novega Demosa: »Sem skoraj prepričan, da se bo to tudi zgodilo. Verjetno ne z istimi ali ne z vsemi istimi ljudmi.« Pritožuje se, da v Bruslju ne bi nihče razumel, da ga v Sloveniji pomladni prijatelj sprašuje, kaj je delal pri Milanu Kučanu (zakaj se je udeležil prireditve, ki jo je organiziral Kučanov Forum 21): »To je zame zadeva kulture. Jaz se (s Kučanom) nisem nič dogovarjal, celo pogovarjal se nisem. Razen da sva se pozdravila na začetku in na koncu. Ampak tu nekateri takoj pomislijo na konspiracijo, da je Peterle zdaj prestopil, da se dela proti Janši. Mene moti ta blokovska delitev, ta prisilna delitev ali etiketiranje, ki nima nič z mano. Oni so si naredili drugega Peterleta, v katerega lahko streljajo...« 

Deli s prijatelji