NEZASLIŠANO

Peter preplačal dolg, kljub temu bo ob hišo

Objavljeno 13. november 2012 09.29 | Posodobljeno 13. november 2012 09.30 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Afera Orion je še vedno kruto živa za Venetove iz Sevnice.

SEVNICA – »Če trije predsedniki niso prisluhnili moji žalostni zgodbi, ki jo je povzročil Orion, naj se vsaj četrti, ko bo slavil zmago, spomni na orionovce in njihovo devetletno trpljenje,« z grenkobo v glasu in solzami v očeh o krivici govori sevniški umetnik Peter Vene. Pisal je že varuhinji človekovih pravic, vsem predsednikom, Kučanu, Drnovšku, Türku, a mu nobeden ni odgovoril. Le Pahor se je oglasil, češ da je to stvar sodišča. A ta so vsa po vrsti gluha za krivico, ki se jim je zgodila, pravi Vene. Devet let že traja njihova kalvarija, kar so zaradi pogodbe z Orionom izgubili hišo, jo pozneje dobili nazaj, nato pa z grozo ugotovili, da je obremenjena s hipoteko. Zveza bank iz Celovca zdaj Venetove, ki so že zdavnaj poplačali ves kredit, terja za 224.000 evrov. Ker jih niso plačali, je bil lani izdan sklep o izvršbi, zdaj pa je na dom priromalo pisanje o cenitvi njihove hiše. Naslednji korak naj bi bila prodaja hiše na dražbi. »Tega ne bomo dopustili, borili se bomo, saj je to naše, žalostno pa je, da se je država postavila na stran močnejših,« ugotavljata Venetova.

Vsega so krive vrbe

Kipar Peter Vene se ukvarja s podobami v lesu. Išče jih v najdenih koreninah, rogovilah, v drevesnih lupinah vrbe in topola. Ko se je delala dolenjska avtocesta in ko so potekale melioracije zamočvirjenih zemljišč, je Peter odkril celo bogastvo dreves, ki bi mu pri umetnosti, ta je njegov poklic že 22 let, prišla še kako prav. Odločil se je, da bo ta drevesa odkupil, z ženo Melito pa sta načrtovala tudi ureditev galerije v kletnih prostorih hiše. Izvedela sta za Orion, ki ga je vodil nekdanji Sevničan Branko Lužar, in se dogovorila za kredit v višini 65.000 mark. Z Oriona so jima poslali papirje, ki sta jih morala podpisati, pri sevniškem notarju pa sta morala podpisati pooblastilo Alešu Alojziju Rusu iz Oriona, da bo uredil vse potrebno za kredit. »Nikoli nisva bila v Ljubljani pri notarju, vse so vpisovali brez naju,« pravi Melita. Čez dva meseca, ko sta bila ravno v polnem zagonu s prevozom vrb in ostalega materiala, so iz Ljubljane prišli papirji oz. notarske listine, ki sta jih pospravila v predal. Dobila sta kredit in ga redno odplačevala, ne da bi vedela, da v pogodbi piše, da hiša sploh ni njihova, temveč da sta jo prodala Orionu.

Afera Orion

Leta 2004 je izbruhnila afera Orion. Venetova sta do takrat odplačala že okrog 120.000 mark kredita in pripadajočih obresti, ki so bile tolikšne kot glavnica. O aferi Orion se je veliko govorilo, zato se je Melita o tem pozanimala na Zvezi potrošnikov Slovenije. Napotili so jo na zemljiško knjigo, tam pa jo je skoraj zadela kap, saj v zemljiški knjigi Peter Vene ni bil nikjer zapisan kot lastnik hiše. Orion je njuno hišo zastavil. »Pet let nisva vedela, da nimava hiše, sva pa redno plačevala vse davke in ostale dajatve,« sta ogorčena Venetova. Najela sta odvetnika Danijela Starmana in zahtevala izbris iz zemljiške knjige.

Povedali so jima, da morata plačati še 70.000 evrov. Res sta zbrala denar in se z njim napotila k sevniškemu notarju, kjer naj bi v navzočnosti odvetnika Starmana in predstavnika Oriona deponirala manjkajoči denar. Ko bi dosegli izbris iz zemljiške knjige, bi dala omenjeni znesek. Toda odvetnik je sporočil, da ne bo nič, saj je Orion to hišo, v paketu še z nekaterimi, ki jih je prav tako pridobil z goljufijo, zastavil za pol milijona evrov.

Venetova, ki sta do konca leta 2004 – medtem je šel Orion v stečaj – poplačala oz. preplačala svoje obveznosti, sta se odločila, da bosta šla v tožbo. Bila je sodna poravnava. Orion je priznal ničnost pogodbe, če se Venetova odpovesta preplačilu v višini osmih milijonov tolarjev. Venetova sta želela končati to trnovo pot in sta se strinjala: spregledala bosta preplačani denar, le da bi dobila hišo nazaj. Rečeno, storjeno. Venetova sta preplačan kredit pustila Orionu, v zameno pa dobila nazaj svojo hišo in tožbe z Orionom ni bilo.

Novi šok

Po trenutku olajšanja, da so spet lastniki svoje hiše, je sledil novi šok. Venetova se je odpravila na zemljiško knjigo preverit, ali so stvari res take, kot so se dogovorili. In res, Peter Vene je bil spet vpisan kot lastnik svoje hiše, le da je bila hiša obremenjena s 500.000 evri! Orion je Venetovo hišo zastavil pri Zvezi bank v Celovcu.

Sodnica, ki je stranke nagovarjala, da sklenejo poravnavo, je namreč izdala sodbo, v kateri je zavrgla tožbo na ničnost in zvezo bank poimenovala kot dobrovernega upnika, čeprav zastavljene nepremičnine nikoli niso videli, si je ogledali ali ugotavljali dejanske vrednosti.

Venetova sta preplačani kredit pustila
 Orionu, v zameno pa dobila nazaj svojo
 hišo in tožbe z Orionom ni bilo.

»Mislila sem, da me bo kap,« pravi Melita, ki ji je devetletni boj za svojo hišo načel živce. »Ne bova se pustila, kje je tu pravica,« pravi Peter. Pritožila sta se, višje sodišče je pritrdilo prvostopenjskemu, revizija postopka je bila zavrnjena zaradi prenizkega zneska, ustavno sodišče, kamor je na koncu romala pritožba, pa zadeve sploh ni obravnavalo.

Konec lanskega marca so Venetovi dobili sklep o izvršbi. Zveza bank od njih terja 224.000 evrov. Pritožili so se, a je sodišče pritožbo zavrnilo. Pred mesecem dni je bila razpisana cenitev hiše in Venetovi so ji oporekali. Kaj jih čaka jutri, ne ve nihče. Venetova pa sta si edina, da te države in tega sodišča mali človek ne zanima. Čeprav je jasno, da sta plačala še več, kot je treba, jima grozi, da jima bodo hišo prodali. »Kje je tu pravica?« se vprašuje Peter. »Če ne bi imel otrok, bi kar sam ukrepal,« pravi, a besed ne izgovori do konca. Se pa v zamolčanem skriva žalost, nemoč in obup človeka, ki je videl, da mu država v njegovi nesreči nikakor ne stoji ob strani.

Deli s prijatelji