STRESNO

Petek 13. in polna luna: v nevarnosti bomo tudi jutri

Objavljeno 13. junij 2014 16.06 | Posodobljeno 13. junij 2014 16.07 | Piše: A. K.

Vpliv polne lune se vedno čuti že dan, dva in celo več dni prej.

LJUBLJANA – Petek in številka trinajst sta za vse vraževerne že tako nesrečna. Kaj pa se zgodi, ko se znajdeta skupaj v kombinaciji petek trinajstega in polna luna? Astrologinja Ema Kurent meni, da to ne pomeni ničesar. »Z vidika astrologije je čisto vseeno, na kateri datum nastopi polna luna. Astrologija nima nobene zveze s poljudno numerologijo, ki se sklicuje na številke in njihove kombinacije. Datumi so umetne tvorbe. Koledar se je v preteklosti večkrat zamenjal in različni narodi so v različnih časovnih obdobjih uporabljali različne načine zapisovanja časa, nebo pa je vedno isto in nespremenljivo, gibanja nebesnih teles so natančno izmerljiva, ne moreš jih poljubno spreminjati, zato je astrologija znanost, poljudna numerologija pa nesmisel,« pravi.

Zanimivost: polna luna in petek trinajstega se bosta spet na isti dan zgodila šele leta 2049. 

Ljudje so nemirni

Opozicija med Soncem in Luno, ki definira polno luno, je sicer nastopila danes ob 6.12, toda vpliv polne lune se vedno čuti že dan, dva in celo več dni prej. »Globalno se smatra za tako imenovano kolerično obdobje Lune, ko se tempo življenja postopoma pospešuje in postajajo ljudje nemirni, že celotna enotedenska faza med prvim krajcem in polno luno. Ti dnevi pa so bili, kot smo videli, nevarni in stresni. Veliko je bilo nesreč, včeraj se je zamenjalo vreme, kot se to zgodi zelo pogosto ob polni luni,« je povedala Kurentova.

Nesreče, toča in dramatične spremembe

S temi pojavi so povezani tudi tragični dogodki na slovenskih cestah v zadnjih dneh. »Astrologija trdi, da dnevi okoli Merkurjevih obratov prinašajo težave v prometu in vseh oblikah komunikacij. To se je v teh dneh, ko je bil Merkur hkrati še v dinamičnem aspektu s Saturnom, planetom omejitev, blokad in udarcev, še kako potrdilo, saj je bilo med 7. in 12. kar osem mrtvih na naših cestah, ogromno pa je bilo tudi drugih nesreč. Glede vremena, padala je toča, kar sem predvidela že nekaj dni prej, v četrtek sem, recimo, na svoji facebook strani napisala, da bo sprememba vremena tokrat dramatična. Na težave, povezane z retrogradnim Merkurjem, pa sem opozarjala že dneve prej,« pravi.

Nevarno še danes in jutri

Sicer pa se po njenih besedah razmere umirjajo, ljudje so bolj zbrani kot včeraj, tako kot narava. »Drugače rečeno, vpliv polne lune je že mimo, tako kot vedno. Čim se opozicija med Soncem in Luno dovrši, se začnejo razmere umirjati. Slučajno pa bo danes zvečer nastopila opozicija Lune z retrogradnim Merkurjem, kar pomeni, da bo večer še nevaren v prometu, v vsakodnevni komunikaciji pa bodo ljudje marsikaj usklajevali, vlekli na dan zamere iz preteklosti ali kaj revidirali in popravljali, usklajevali. Jutri, torej v soboto, bo nastopil kvadrat med Marsom in Plutonom, hkrati z napetimi aspekti Lune, zato bo jutrišnji dan še težaven in nevaren, tudi vreme se lahko znova pokvari,« še pravi Kurentova.

Deli s prijatelji