NA KOŽO

Petek, 13.

Objavljeno 18. junij 2014 00.35 | Posodobljeno 18. junij 2014 00.36 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

. Klical sem na elektro, so mi rekli, da niti približno ne vedo, kje je napaka.

Domen Mal. Foto: S. N.

Po naravi nisem vraževeren in ne vem, zakaj bi bil petek trinajstega kaj bolj zajeban od drugih dnevov: lahko sije sonce, lahko bi tudi našel skriti zaklad Slovenskih novic, če ne bi bili dotedanji namigi še preveč splošni, lahko pa tudi poči guma na avtu, poslanci pa še naprej ne delajo nič pametnega. Daleč od tega torej, da bi trpel za paraskavedekatriafobijo, kot se strokovno imenuje strah pred petkom 13. Tako je vsaj bilo do prejšnjega petka, 13. junija.

Prvič v mojem življenju se je ta dan že začel slabo. Na avtocesti me je avto izsilil brez žmigavca. To me najbolj razjari, a je tako zamudno, nakazati smer zavijanja?! Ko sem ignoranta prehiteval, sem si ga še ogledal, najraje bi mu pokazal fakiča, pa je nalašč strmel predse, kot bi vedel, da ga je usral. Na glavi je imel klobuk. Tudi o šoferjih s pokrivali kroži fama, podobno kot o petku 13. – da so zanič.

Pomislil sem torej, da mogoče pa je nekaj na tem. Na klobuku.

Z ženo ob petkih navadno ne malicava v službi, ampak se potem, ko nabereva otroke, ustavimo v trgovini in pripravimo večerjo, s katero proslavimo zasluženi vikend. Tako je bilo tudi tokrat.

Ko sem parkiral pred hišo, mi je že pošteno krulilo v želodcu. V kuhinjo smo znesli vrečke, odprl sem hladilnik in – tema. Dobesedno. Lučka ni delala. Hladilnik nam je crknil, sem obvestil ženo, pa hkrati začudeno ugotavljal, da stvari pa so mrzle. Nič ni narobe s hladilnikom, sem se popravil. Elektrike je zmanjkalo, in to iz nule, ni bilo nevihte in nikjer niso kopali, da bi pretrgali kabel.

Klical sem na elektro, so mi rekli, da niti približno ne vedo, kje je napaka. To pa že je zona somraka, sem pomislil. Brez štroma dandanašnji ne moreš nič, sploh pa ne kuhati. Plina nimamo.

Ni preostalo drugega, kot da se spet napokamo v avto in na pico. Prej sem preventivno poklical bližnje picerije. Po pozdravu sem nadaljeval z: »A pri vas imate štrom?« Dobrnič brez, Žužemberk brez... Jedli smo v Radohovi vasi. In potem? Najbolj varna stvar, ki jo lahko narediš na petek 13. Greš pod kovter. Po možnosti ne sam. K sreči je letos samo en petek 13. 

Deli s prijatelji