OVIRA

Petčlanska družina ne more do svojega doma

Objavljeno 11. julij 2014 00.10 | Posodobljeno 11. julij 2014 00.21 | Piše: Oste Bakal

Prelog-Virtnikovi s Slamnjaka trepetajo, vsako večje deževje spodkopava cesto.

Martina Virtnik in Matija Prelog. Foto: Oste Bakal

LJUTOMER – Petčlanska družina Prelog-Virtnik iz Slamnjaka 11 v Prlekiji živi nad Ljutomerom in pod vinorodnimi Jeruzalemskimi goricami, zdi se prav idilično. A idila Matije Preloga, njegove partnerice Martine Virtnik, njune sedemletne hčerke Saške ter Martininih staršev Marije in Antona je samo navidezna, kajti pravi pekel jim povzroča vsako malo večje deževje. Tudi torkovi nalivi, zaradi katerih niso mogli do svojega doma. A težav nimajo samo oni, temveč tudi vsi tisti, ki se po občinski cesti skozi Slamnjak iz smeri Ljutomera peljejo proti Ormožu, Središču ob Dravi ali Miklavžu pri Ormožu oziroma nazaj.

Problem so neurejene bankine, ki jih spodkopavajo nalivi, gramoz pa nanaša na cesto in odnaša proti dolini, ob tem nastajajo velikanske luknje, ki so nevarne, sicer pa so tudi kamenje, gramoz in pesek na vozišču velika nevarnost za udeležence v prometu. »Naše težave niso od včeraj, temveč od nekdaj in očitno je, da jih nihče noče rešiti. Mi smo pač majhni in nepomembni ljudje, čeprav plačujemo vse davke, takse in prispevke. Hudo nam je, ko vidimo, da nekaj deset metrov pod nami, kjer živijo nekateri pomembnejši občani, takoj uredijo vse, pri nas pa nič kljub nenehnim prošnjam. Spodaj so uredili mulde in takšnih težav, kot jih imamo mi, oni nimajo. Pisali smo ljutomerski županji Olgi Karba, ji pošiljali fotografije, enako smo prijavljali na policijo. Le policisti so občasno prišli in menda celo napisali sankcijo zoper vzdrževalca ceste, podjetje Nograd, a se spet niso odločili za trajnejšo rešitev. Težava je namreč predvsem to, da nam voda, mali hudourniki po nekoliko večjem deževju ali nalivu, dodatno uničuje neurejene bankine, material pa prinaša po bregu navzdol. Cesta je, ko je nanesen gramoz, zelo spolzka in nevarna. Gramoz leti izpod koles po okolici, tudi v naše okno, ter ogroža vse, ki tukaj živimo,« pravi Prelog in dodaja, da so v nevarnosti vsi udeleženci v prometu, ki jih je tam veliko.

To je bližnjica med Ljutomerom in Ormožem, mnogi se menda ne držijo predpisane hitrosti, in veliko presenečenje bo, če kmalu ne bo kdo zletel s ceste. »Odgovorni niti opozorila ne postavijo, da o ureditvi stanja niti ne govorimo. Prepričani smo, da bi z ureditvijo bankin zadevo enkrat za vselej uredili in težav več ne bi bilo. Najboljše bi bilo bankine urediti po celotnem odseku ceste oziroma vsaj teh 60 metrov nad našo hišo. Nekoč so hoteli urediti celo škarpo, zdaj pa ne morejo niti bankin. Ko material nanosi na cesto, ga prepočasi čistijo. Le redko pridejo naslednji dan, pogosto jih ni več dni, tudi po dva tedna se kotalijo kamenčki gramoza. Poleg tega da lahko priletijo v glavo otroku ali kaj razbijejo, se dviga prah, njegova tarča so fasada in okna, ki jih ne moremo imeti odprtih, tudi rože so zaprašene,« je razočarana Martina.

Namesto da bi enkrat za vselej rešili težave z gradnjo odvodnih muld, odgovorni raje »varčujejo«: po vsakem deževju morajo najprej očistiti cestišče, nato pa pripeljati nov gramoz in zamašiti luknje. Za to so, so prepričani Prelog-Virtnikovi, v minulih treh desetletjih zapravili več deset tisoč evrov.

Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš je potrdila, da je »PP Ljutomer obravnavala obvestilo občanov o slabem stanju lokalne ceste v bližini hiše v naselju Slamnjak zaradi neurejene bankine, saj na njej ob močnejšem nalivu nastajajo večje luknje in s tem se z bankine na vozišče odnaša gramoz. Policisti so opravili ogled kraja po močnem nalivu in se pogovorili s stanovalci. Ugotovili so, da cesta s toliko gramoza na vozišču, ki ga je naplavilo iz bankin, in z luknjami v bankini nedvomno pomeni veliko nevarnost za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za voznike enosednih vozil (kolesarje, voznike koles z motorjem in motornih koles), zato je bil zaradi preprečitve morebitne prometne ali druge nesreče z dopisom o tem obveščen vzdrževalec ceste.«

Opozarjali že pred leti

Ljutomerska županja Olga Karba, ki je trenutno na dopustu, nam je le kratko sporočila, da z zadevo osebno ni seznanjena, in nas napotila na direktorja občinske uprave Tomislava Zrinskega. Ta nam je povedal, da je zadevo preveril in ugotovil, da so Virtnikovi na problematiko opozarjali že pred leti, a ne na pravem naslovu (omenjeni trdijo drugače, op. p.), torej na občini in medobčinskem inšpektoratu, temveč le pri KS Železne Dveri. »Na občini smo bili o tem prvič obveščeni s strani PP Ljutomer in o tem je bil obveščen tudi vzdrževalec občinskih cest 26. 6. 2014. Vzdrževalec je opravil ogled takoj naslednji dan in nas o ugotovitvah obvestil z naslednjimi navedbami: bankine od hiše Slamnjak 11 na levi strani, gledano navzgor, so po vsakem nalivu (tudi manjših padavinah) razrite, saj voda teče neposredno po bankini ob brežini in s sabo odnaša gramozni material, ki po tem obstane na samem asfaltnem vozišču. Na tem odseku večkrat na leto pometamo vozišče in odneseni material spravljamo nazaj na bankine. Smiselno bi bilo urediti asfaltno muldo (še bolj primerna bi bila asfaltna koritnica ob cestnih robnikih, s katerimi bi dodatno utrdili še brežino) v dolžini približno 200 m. Problem je iztok iz mulde, saj konca te ne moremo nikamor usmeriti brez predhodnega dogovora z lastniki okoliških parcel (do prvih obstoječih kanalet pa je dodatnih 300 m),« je povedal Zrinski.

Obljubil je še, da bodo občinarji v naslednjem tednu skupaj z vzdrževalcem občinskih cest (Nograd Lotmerk) poiskali rešitev, ki bo najboljša za vse! 

Deli s prijatelji