STRAH

Petarde: sovražnik številka ena

Objavljeno 16. december 2012 22.35 | Posodobljeno 16. december 2012 22.36 | Piše: S. J.

Poskrbite, da bodo vaši hišni ljubljenčki prihajajoče praznike preživeli brez stresa.

Tudi hišni ljubljenčki si zaslužijo lepe praznike.

LJUBLJANA – Božični in novoletni prazniki so tako rekoč že pred vrati. Če nam bo prizanesel konec sveta, o čemer smo dokaj prepričani, pa nam tako kot vsako leto ne uide pokanje petard, raket, ognjemetov in preostalih pirotehničnih izdelkov. Zakon o eksplozivih, ki ureja tudi področje pirotehničnih sredstev, med 26. decembrom in 2. januarjem pod določenimi pogoji dovoljuje uporabo pirotehničnih izdelkov prvega in drugega razreda, katerih glavni učinek je pok. Čeprav se mnogi pokanju petard ne bi odpovedali za nobeno ceno, zagotovo nad njim niso navdušene domače živali.

Zanje je treba med prazniki še posebej poskrbeti, saj jih pokanje in bliskanje močno vznemirjata. Nekaj nasvetov tako ne bo odveč. 

Psa na povodec

Predvsem so na udaru psi, saj jih moramo kljub 'vojnemu' stanju vsak dan peljati na sprehod. Čeprav smo mogoče navajeni, da imamo psa spuščenega, ga v prazničnem času rajši imejte na povodcu, saj se ob poku lahko prestraši in pobegne. Ravno zato je pomembno, da ima pes na ovratnici vse potrebne podatke, da ga najditelj brez težav lahko vrne lastniku.

Boljše v hiši kakor v pasji uti

Boljše je, da pes praznike namesto v pasji utici preživi v hiši, saj se vedno najdejo korenjaki, ki petarde mečejo, ne ozirajoč se na to, da so v bližini živali. Petarda lahko poči v bližini vašega psa in ga poškoduje. 

Spustite žaluzije

V prostorih, v katerih se pes zadržuje največ časa, je primerno spustiti žaluzije ali zagrniti zavese. Tako boste preprečili, da bi psa poleg pokanja vznemirjale še svetlobne rakete. Med prazniki čim več časa posvetite svojemu ljubljenčku in ga ne puščajte samega, saj bi to njegove strahove le še okrepilo. Zapomnite si, da psa najbolj pomiri vaša bližina, zato ga nikar ne odrivajte od sebe.

Ne kaznujte ga

Pomembno je tudi, da psa ne kaznujete, če se ob pokanju raket grdo obnaša, kajti nekateri psi se na stres lahko odzovejo tudi agresivno – s tem boste samo poslabšali njegove strahove.

Predvsem pa si zapomnite, da je vsak pes zgodba zase. Ker vsak drugače reagira na pokanje in bliskanje, ni univerzalnega načina, kako psa pomiriti oziroma ga privaditi na nenadne zvoke.

V skrajnem primeru

V skrajnem primeru lahko posežete tudi po tabletah in pastah za pomiritev, vendar se pred tem posvetujte z veterinarjem.

Ne pozabite tudi na druge domače živali, saj pokanje ne pusti posledic zgolj pri psih.

Deli s prijatelji