BANKE STISKAJO

Petanov imperij na kolenih, išče se kupec za Marino Portorož

Objavljeno 08. oktober 2013 19.20 | Posodobljeno 08. oktober 2013 19.33 | Piše: K. K.

Znižal je cene luksuznih stanovanj, a še vedno premalo, da bi našel kupce.

Banke upnice zahtevajo, naj Petan zastavi in nato proda vse.

LJUBLJANA – Skupina DZS, ki jo z lastniškim prepletanjem obvladuje Bojan Petan, nekdanji funkcionar LDS, od januarja 18 bankam upnicam ne plačuje več glavnic posojil. Takrat je bankam poslal pismo: »Plačujem le še obresti, podprite moje reševanje,« poročajo Finance. Banke upnice zahtevajo, naj Petan zastavi in nato proda vse, a časopisa Dnevnik noče. Pospešil bi rad prodajo luksuznih stanovanj v osrčju Ljubljane. Ceno je že znižal, ugotavlja pa, da jo bo verjetno moral še. 

Stanovanje pocenil za 138 tisočakov

Finance poročajo, da je maja DZS dobil sporazum o moratoriju na odplačevanje 150 milijonov evrov posojil. Natančne številke ni, saj vse družbe, ki jih nadzoruje Petan, niso konsolidirane, posojajo pa si tudi med sabo. Banke upnice so zahtevale, naj Petan nemudoma začne prodajati premoženje. Ukrepal je tako, da je znižal cene stanovanj v Krisperjevi hiši na Mestnem trgu v Ljubljani, kjer je od 12 luksuznih meščanskih stanovanj doslej sicer prodal le eno. Lastnik objekta s pogledom na Magistrat je družba DZS Investicije. Najdražje stanovanje v objektu, 235 kvadratnih metrov veliko stanovanje v tretji etaži, je v oglasu za zbiranje ponudb pocenil z 920 na 782 tisoč evrov, kar pomeni, da kvadratni meter stane 3327 evrov. Najmanj je upadla »najmanjša pričakovana cena« za najmanjše stanovanje, veliko 92 kvadratnih metrov – s 450 na 391 tisoč evrov ali 4250 evrov za kvadratni meter. »Zanimanje za stanovanja je, a so ponudbe prenizke. Počakal bom še kakšen mesec, potem pa bomo videli,« pravi Petan. Odpiranje ponudb bo 11. novembra.

Marina na trgu

Banke upnice zahtevajo, naj za reprogram zastavi vse premoženje, skupaj s časopisno družbo Dnevnik, ki zdaj ni zastavljena, potem pa naj začne prodajati vse premoženje, vključno z Dnevnikom in Termami Čatež. Petan pravi, da je predvideno dezinvestiranje, ne pa tudi prodaja Term Čatež. Na vrhu bančnih zahtev po prodaji je po poročanju Financ Marina Portorož, za katero bi hitro našli kupca. Težje bo z Delom Prodaja. Družba je namreč tudi pomemben del lastniškega klobčiča in ima med drugim v lasti 30 odstotkov DZS in desetino Term Čatež. Če bi hotel Petan prodati verigo prodajnih mest, bi moral to najprej oddeliti iz družbe, kjer pa se lahko zaplete, ko bo na družbo treba prenesti tudi pripadajoče obveznosti.

Deli s prijatelji