MANDATAR

Pet strank usklajenih, kaj bo naredil Danilo Türk?

Objavljeno 23. januar 2012 14.38 | Posodobljeno 23. januar 2012 14.38 | Piše: D. P., STA

Marko Voljč ni navdušil strank, Zoran Janković še ostaja resen kandidat.

Janez Janša in Zoran Janković.

LJUBLJANA – Širša pogajalska skupina DeSUS se danes ne bo sestala, generalni sekretar Desusa Ljubo Jasnič je zatrdil, da za to ni potrebe. Po njegovih besedah so namreč v nedeljo ob usklajevanju besedila koalicijske pogodbe ostale stranke sprejele tudi predloge Desusa.

NSi že danes

Pristojni organi strank, ki se dogovarjajo o koaliciji, bodo svojo dokončno odločitev o vstopu v koalicijo sprejeli v torek, razen NSi, ki se bo sestal že danes, zvečer pa podal izjavo za javnost.

Četverica v torek

Po izvršnem odboru Desusa, ki bo ob 13. uri, se bo ob 15. uri sestal tudi svet stranke. Ob 16. uri se bo sestal glavni odbor SLS, ob 17. uri svet stranke NSi, ob 18. uri pa svet Liste Virant. Kot zadnji bo predvidoma zeleno luč koalicijski pogodbi dal svet SDS, ki naj bi se sestal ob 20. uri. V nedeljo je pet strank uskladilo besedilo koalicijske pogodbe, medtem ko se o kadrovskih vprašanjih še niso dogovorile.

Kaj bo storil predsednik države?

Zadnji rok za vložitev kandidature za mandatarja je v sredo. Poleg poslanske skupine in skupine 10 poslancev lahko v drugem krogu mandatarja predlaga tudi predsednik republike Danilo Türk. Predsednik republike lahko v drugem krogu predlaga novega ali ponovno istega mandatarja kot v prvem krogu, ko je predlagal Zorana Jankovića. Kot je po Jankovićevi neizvolitvi v DZ dejal Türk, ostaja Janković še vedno »resen kandidat«.

Marko Voljč brez podpore

Pred dnevi pa je povedal, da bo med strankami preveril možnost, da za mandatarja imenujejo finančnika, nekdanjega direktorja NLB Marka Voljča, a njegov predlog med strankami ni naletel na večinsko podporo. Janković na sobotnem kongresu stranke možnosti, da bi vnovič kandidiral za mandatarja, še ni dokončno izključil.

Deli s prijatelji