KRIZA

Pet slovenskih bolnišnic tik pred blokado računov

Objavljeno 04. julij 2013 22.23 | Posodobljeno 04. julij 2013 22.24 | Piše: STA, Mo. S.

S plačili bolnišnice zamujajo tudi pet mesecev, zapadle terjatve pa znašajo več kot 10 milijonov evrov.

Izolska bolnišnica.

LJUBLJANA – Pet bolnišnic je v takih finančnih težavah, da so tik pred tem, da jim največji slovenski veledrogerist Kemofarmacija zaradi neplačevanja računov grozi z blokado računa. S plačili bolnišnice zamujajo tudi pet mesecev, zapadle terjatve pa znašajo več kot 10 milijonov evrov. Najbolj kritične naj bi bile pri zamujanju s plačili računov izolska, jeseniška, ptujska, slovenjgraška in murskosoboška bolnišnica.

Prisiljeni so izterjati svoj denar

Predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc je potrdil sredine navedbe generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Sama Fakina na seji odbora za zdravstvo, da so tik pred tem, da blokirajo račune petim slovenskim bolnišnicam. Kot opozarja Poherc, je zaradi zamud pri plačevanju že ogroženo poslovanje Kemofarmacije. Nekatere bolnišnice namreč zamujajo že preko 150 dni oziroma več kot pet mesecev, medtem ko je zakonit rok za plačilo 30 dni, skupne zapadle terjatve bolnišnic do Kemofarmacije po njegovih navedbah znašajo okoli 10 milijonov evrov. »Prišli smo do točke, ko več ne moremo nič narediti in smo prisiljeni izterjati svoj denar. Če želimo pri sebi preprečiti težave, moramo to narediti,« je dejal.

V veledrogeristu Salusu pa so potrdili, da so v preteklosti že vložili izvršbe zoper nekatere bolnišnice. Tudi Salusu bolnišnice dolgujejo več milijonov evrov, s plačili pa nekatere zamujajo tudi več kot 150 dni. »Vsak dan pregledujemo vrednost zapadlih obveznosti in čas zapadlosti obveznosti, ki jih imajo bolnišnice do nas in se na podlagi dejstev in razgovorov z bolnišnicami odločamo za različne ukrepe,« so zapisali v Salusu.

Do kdaj dobavljati?

Poherc pa pojasnjuje, da so nekaterim začasno že ustavili dobavo zdravil. Ob tem opozarja, da je kritična meja do drugih poslovnih partnerjev bistveno nižja kot do bolnišnic, saj da le zaradi pomena bolnišnic tolerirajo tako dolge plačilne roke. Ob tem se vprašuje, »do kdaj dobavljati, če je kupec insolventen«.

V iskanju rešitve

Vodstvo Kemofarmacije je o plačilni nedisciplini bolnišnic obvestilo vse državne organe, med drugim so na skupnih sestankih iskali rešitve, je dejal Poherc. A opozarja, da dolgoročnih ukrepov vlada še ni sprejela, kratkoročnih operativnih rešitev bolnišnic pa več ni. V Slausu pa menijo, da bi lahko problem zamud s plačili rešili z zagotovitvijo novih sredstev in da bi ZZZS znova sprotno obračunaval akontacije za opravljene storitve bolnišnicam, torej da bi bolnišnice prejemale denar od zdravstvene zavarovalnice vsakih 10 dni za tekoči mesec.

Splošni dogovor za letošnje leto namreč predvideva, da se drugi in tretji del mesečnega nakazila prenese na naslednji mesec. To je ZZZS izvedel v februarju, tako so izvajalci zdravstvenih storitev takrat prejeli le polovico mesečnega nakazila, kar je močno poslabšalo njihovo likvidnost. Nato so se partnerji v zdravstvu odločili, da bo ZZZS izplačilo dela mesečnega nakazila bolnišnicam zamaknil postopoma. Vsak mesec tako dodatno zamaknejo nakazilo za tri dni.

Na ministrstvu za zdravje se danes še niso odzvali na problematiko, saj je minister Tomaž Gantar na ministrskem zasedanju o prehrani in gibanju na Dunaju. Predvidoma bo dal izjavo za javnost v petek.

Deli s prijatelji