POZOR, TO SO VAŠE PRAVICE!

Pet let so nas zavajali glede popravila vozil v garancijski dobi

Objavljeno 15. maj 2015 18.08 | Posodobljeno 15. maj 2015 18.09 | Piše: Mo. S.

Popravilo vozila v garancijski dobi lahko opravite tudi pri nepooblaščenem serviserju.

LJUBLJANA – Potrošniki velikokrat ne vedo, da se lahko popravilo vozila v garancijski dobi opravijo tudi pri nepooblaščenem serviserju, zato sekcija avtoserviserjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ponovno opozarja na to.

»Da je pogojevanje ohranitve avtomobilske garancije s servisiranjem zgolj pri pooblaščenih serviserjih in z uporabo le originalnih nadomestnih delov lahko v nasprotju s pravili konkurence, pa je zdaj opozorila tudi Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence,« so sporočili iz OZS.

O neodvisnih serviserjih

Julija 2010 je začela veljati uredba, ki na novo določa pojem »neodvisni serviser«. To je »vsak, ki nudi popravilo in vzdrževanje motornih vozil in je certificiran (ima obrtno dovoljenje), čeprav ne deluje v sistemu dobavitelja motornih vozil oziroma ni včlanjen v distribucijski sistem dobavitelja, mora pa upoštevati navodila proizvajalca glede vzdrževanja in popravila vozila. Na trgu motornih vozil to pomeni sprostitev konkurence in konec monopolnega položaja različnih vertikalnih sporazumov (kot primer povezovanja navzdol: proizvajalec-uvoznik-pooblaščeni prodajalec-pooblaščeni serviser),« so zapisali.

Potrošnike zavajajo že pet let

Določbe glede sprostitve trga pri vzdrževanju motornih vozil so veljavne že od 1. junija 2010, na slovenskem trgu pa še vedno prihaja do zavajanja potrošnikov. »V primeru, da je bila na pooblaščenem servisu ali pri proizvajalcu vozila tovarniška garancija zavrnjena, češ da je lastnik vozila popravljal ali servisiral vozilo v času tovarniške garancije pri nepooblaščenem serviserju, pa se lahko oškodovanci z informacijo in dokumentacijo obrnejo na Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence ali na Sekcijo avtoserviserjev pri OZS,« so še poudarili v sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji