ETNO VEČER

Pesmi štirih letnih časov

Objavljeno 09. oktober 2012 22.29 | Posodobljeno 09. oktober 2012 22.28 | Piše: Milenka Blaževič

Ljudski godci in pevci s pesmijo o likofu na polju, pletar je pletel košare, Marica pa kvačkala.

»Za izdelovanje rož iz krep papirja se zanimajo tudi otroci, kar me zelo veseli,« pravi Špela Firar. Foto: Milenka Blaževič

Okrašen oder je predstavljal štiri letne čase, kar je bilo delo pridnih rok Dragice Kovačič. Predstavili so se ljudski godci in pevci s pesmijo, ki se je pela na likofu določenega dela. Ljudske pevke Deteljice so zapele stari pesmi Ena duša je umrla in Naše gorice. Zelo so navdušili otroci folklorne skupine Spominčice iz II. OŠ Rogaška Slatina s plesno predstavo Hudobni graščak in plesi ketnpolka, šamarjanka, sotiš. Za konec pa pesem Tam dol na ravnem polju, na harmoniki jih je spremljal Tilen Medved.

Vaški pevci in godci iz Kostrivnice so zaigrali na stare doma narejene inštrumente, zraven pa zapeli pesmi Polka proti Gaberniku in Ti moja zelena dolina. Skeč Fižolovo poroko so predstavili člani dramske skupine Sveti Florjan. Ljudski pevci izpod Boča so se predstavili s pesmima Tam, kjer se čuje slavička lepa viža in Adijo pa zdrava ostani. Pevci iz vasi so prepevali zelo stare in že pozabljene pesmi: Šel bom na zeleni gaj in V kamri luč se je prižgala.

Ob koncu se je predsednica in ustanoviteljica društva Gaja Rogaška Slatina Anica Colnarič zahvalila vsem nastopajočim, ki so obudili staro pesem naših mam in očetov. Med programom je na odru delovala delavnica. Anton Sajko je izdeloval košare iz srobota, Špela Firar rožice iz krep papirja, Jožica Čuka košarice iz kvašenega testa in Marica Šket s kvačkanjem. S pesmijo vseh nastopajočih Lepo je res na deželi je bilo končano nepozabno srečanje.

Deli s prijatelji