LJUBLJENČKI

Pes in prihod dojenčka

Objavljeno 22. junij 2016 16.30 | Posodobljeno 22. junij 2016 16.30 | Piše: Mojca Sladič

Že pred rojstvom otroka lahko naredimo veliko za to, da bo pes novega družinskega člana primerno sprejel.

Poskrbite, da se pes ne bo počutil odrinjenega. Foto Shutterstock

Prihod dojenčka je pomemben dogodek, na katerega se želijo starši in drugi družinski člani kar najbolje pripraviti. Le malokdo pa pomisli na to, da je treba na to pripraviti tudi hišnega ljubljenčka. Tokrat smo pod drobnogled vzeli kužke in zbrali nasvete, kako jih čim bolje privaditi na majhno človeško bitjece, ki prihaja v njihov dom.

Naj se navadi

Prihod otroka v družino je lahko za psa zelo stresna izkušnja, razkriva priznana inštruktorica psov in strokovnjakinja za njihove vedenjske težave Alenka Spazzapan. Priporočljivo je, da psa na to že prej pripravimo: »Psa postopoma navajajmo na stvari, ki bodo po prihodu dojenčka del njegovega vsakdana. Pozneje, ko bo v hiši otrok, bomo tudi za treninge imeli manj časa.« In kako naj to storimo? Spazzapanova svetuje, da psa postopoma navajamo na otroški jok, ki mu ga lahko predvajamo prek računalnika, med predvajanjem pa mu dajemo hrano oziroma priboljške, saj tako ustvarjamo pozitivno asociacijo na zvok joka. Kužka je treba navaditi tudi na samonadzor: v rokah držimo lutko (kot da bi imeli v rokah otroka), medtem pa naj pes leži na svojem prostoru.

Seveda je to tudi pravi čas, da razmislimo, kako je pes sploh vzgojen. Zato pred prihodom dojenčka obnovimo vaje iz poslušnosti – če v tem ni najboljši, je še vedno čas, da poiščemo strokovnjaka s tega področja. Navaditi ga je treba tudi, da zna biti ločen v drugem prostoru, čeprav smo doma, in pa na sprehode z drugimi ljudmi. Pes je najbolj vajen svojih lastnikov, vendar dojenček zahteva dodatno pozornost in čas, zato naj psa že pred rojstvom na sprehod občasno pelje kdo drug in to nadaljuje tudi po prihodu otroka.

Se bo dojenček 
česa nalezel?

Posebno poglavje sta tudi higienska in zdravstvena skrb za psa ter morebitna bojazen staršev, da se otrok morda ne bi česa nalezel. Po novem so na trgu tablete, ki jih pes zaužije in odpravljajo bolhe ter klope. »S tem se lahko izognemo ampulam, ki jih je treba aplicirati psu na dlako oziroma kožo in so posledično za otroka lahko nevarne, saj bi se z dotikanjem psa lahko snov prenesla z rok v usta ali na sluznico,« pravi strokovnjakinja. Če kuža na sprehodih rad kaj prigrizne, mu redno dajajmo tablete proti glistam, ne pozabimo pa niti na cepljenje proti kužnim boleznim.

Tik pred zdajci

Ko je dojenček že na svetu, lahko naredimo še zadnji pomemben korak pri pripravi psa na novega družinskega člana. Postopoma ga navajamo na vonj dojenčka prek njegove pleničke, ki naj jo iz porodnišnice prinese očka. Pes lahko pleničko ovoha, ne sme pa se z njo igrati ali si jo prisvojiti. In še ena zelo pomembna stvar: ko pride novorojenček domov, se vedite čim nevtralneje in medtem opazujte psa. Če ta kaže pretirano vznemirjenje, ga lahko za nekaj časa daste v ločen prostor, če pa je le radoveden, a napetosti ne kaže, pa mu le dovolite, da otročka tudi osebno spozna.

Bodite naravni, mirni in zaupajte si – ljubljenčka ste po najboljših močeh pripravili na dojenčka, zdaj pa bodite pozorni na to, da se kuža ne bo počutil zapostavljenega. Nov družinski član namreč tudi zanj pomeni veliko spremembo.

Deli s prijatelji