OGORČENA

Perspektivna Urša kopirala Barbaro?

Objavljeno 30. marec 2013 11.59 | Posodobljeno 30. marec 2013 12.00 | Piše: Ajda Janovsky

Oblikovalka steklenega nakita Barbara K. Germ je ogorčena.

Mnogi kosi Zrnečeve so kot pravi posnetek njenih umetnin. Foto: Črt Majcen

LJUBLJANA – Ko je Ljubljančanka Barbara K. Germ pri nekaj več kot dvajsetih letih na očetovo željo opustila mladostne sanje ter sledila njegovim stopinjam in se izučila steklarstva, se ji ni niti sanjalo, na kako uspešno pot je zakorakala: danes, pri 43 letih, se lahko pohvali kot lastnica ene najdlje odprtih trgovin v starem mestnem jedru v prestolnici in ustvarjalka unikatnih kosov steklenega nakita, ki so jo povabili celo na prestižni newyorški teden mode. Pot, ki jo je prehodila, da je dosegla takšen uspeh, ni bila lahka, pravi, zato je bila pred dnevi, ko se je naključno oglasila v Galeriji Emporium, osupla in ogorčena: »Med brskanjem po trgovini sem po naključju odkrila razstavo nakita nekdanje redne stranke Urše Zrnec. Nekateri kosi so bili popolna kopija mojih!« Germova, ki jo je še posebno pogrelo, da prestižna trgovina Zrnečevo oglašuje kot perspektivno mlado oblikovalko, se je nemudoma lotila raziskovanja in na facebook strani mlade oblikovalke odkrila vrsto kosov, ki so bili skoraj do pičice enaki njenim. Fotografije je nemudoma snela s spleta – še sreča, pravi, saj jih je oblikovalka pozneje umaknila.

Ni užaljena, le razočarana

»Draga Galerija! Pišem vam, ker sem razočarana nad vašo profesionalnostjo. Gre za vašo kampanjo slovenskih oblikovalcev, ki trenutno poteka. Med temi oblikovalci sem zasledila dekle Uršo Zrnec, za katero ste napisali, da je inovativna, perspektivna mlada oblikovalka,« je Germova po odkritju razočarana zapisala na zid facebook profila Galerije Emporium in dodala: »Če bi vsaj malo preverili ljudi, s katerimi sodelujete, bi ugotovili, da je to dekle dobesedno prekopiralo stekleni nakit BKG (Barbara K. Germ), nekatere komade celo dobesedno (njen FB-profil).« Opozorila jih je še, da si takšna trgovina podpore plagiatorjev ne bi smela privoščiti, in požela več kot 150 odobravajočih klikov in komentarjev. »Nočem delovati užaljena, menim le, da se takšne stvari ne bi smele dogajati. Ustvarjati svojo zgodbo na temeljih nekoga drugega, ki se je 15 let trudil za takšne rezultate, ni pošteno. Na tržišču je dovolj prostora za vse. Naj ustvarja vsak po svoje,« nam je, ko smo jo obiskali v trgovini na Starem trgu, povedala Germova, ki je na profilu Galerije Emporium objavila ne enega, ampak kar dva primera kosa nakita Zrnečeve, ki je, roko na srce, resnično skoraj identičen nakitu BKG.

Zrnečeva vse zanika

Urša Zrnec, 29-letna ekonomistka, ki se je steklarstva priučila na tečaju v Švici, se z Germovo ne strinja. »Če smo natančni, niti en kos ni popolnoma enak,« pravi, podobnosti pa pojasnjuje s tehničnimi omejitvami steklarske obrti. »Zaradi objav in natolcevanj na našem facebooku smo Uršo seveda povprašali o tem dotičnem kosu in nam je potrdila, da ni bil nikoli del njene uradne kolekcije, temveč je bil narejen na željo osebne prijateljice pred leti, nikoli ni bil na prodaj in ni bil nikakor in nikoli promoviran kot njeno avtorsko delo. Vse skupaj je šlo čez vse meje dobrega okusa,« meni direktorica trženja Galerije Emporium Petra Draškovič, čemur pritrjuje tudi Zrnečeva. »Artikli, o katerih govori Germova, spadajo v čas, ko sem se z izdelovanjem nakita ukvarjala ljubiteljsko – ko sem se izdelovanja steklenega nakita še učila. Noben od teh kosov ni del moje avtorske kolekcije,« zatrjuje Zrnečeva in dodaja, da nikoli ni bila redna stranka Germove: »Iz njene trgovine imam steklenega slončka, ki sem ga dobila v dar, enkrat ali dvakrat pa sem se tudi oglasila v njeni trgovini – a to je bilo pred petimi leti!« Zrnečeva pravi, da se z očitki Germove ne namerava ukvarjati: »Gospa naj si dela reklamo, kakor ve in zna. Moja edina reklama bodo zadovoljne stranke.«

Deli s prijatelji