UKREPI

Peko želijo rešiti, 90 delavcev pa na cesto

Objavljeno 29. avgust 2013 19.13 | Posodobljeno 29. avgust 2013 19.13 | Piše: STA, Mo. S.

Tržiški Peko bo zmanjšal osnovni kapital, dosegel je tudi dogovor o moratoriju na posojila.

Peko.

TRŽIČ – Delničarji Peka so se na današnji skupščini seznanili s poročilom o solventnosti ter predlogom ukrepov uprave, pred tem je predsednik uprave Slavko Despotović z bankami podpisal dogovor o moratoriju na posojila. Gre za štiri milijone evrov posojil v treh bankah, moratorij pa velja do konca leta, je povedal Despotović.

Lastniki so na skupščini imenovali še enega člana nadzornega sveta Peka. Sprejet je bil nasprotni predlog Slovenske odškodninske družbe (Sod), da se na mesto, ki se je izpraznilo po tem, ko je bil njegov prejšnji predsednik Despotović imenovan na mesto predsednika uprave družbe, imenuje Aleksandra Špiler. Uprava je sicer predlagala, naj se za člana nadzornega sveta imenuje Anton Horvatič, je pa bil deležen zadostne podpore njen predlog, naj se na skupščini upravi ne podelili razrešnice za delo v poslovnem letu 2012, prav tako ne članom nadzornega sveta.

Manjši osnovni kapital

Z namenom kritja izgube bo Peko zmanjšal osnovni kapital, in sicer v višini 7,1 milijona evrov prenesene izgube iz preteklih let ter 7,3 milijona evrov čiste izgube leta 2012, skupaj torej v znesku 14,4 milijona evrov. Osnovni kapital Peka bo tako po novem znašal 10,8 milijona evrov.

Proizvodnja teče

Načrt za sanacijo Peka je Despotović pripravil že v začetku poletja, danes pa ga je predstavil delničarjem. Z njim naj bi ohranili proizvodnjo obutve v Tržiču. Načrt zajema spremembe tako na stroškovni kot na prihodkovni ravni, vključno s povečanjem prodaje. Treba je urediti tudi korporativno upravljanje, da bo Peko s petimi podjetji res deloval kot skupina s skupno dobavno in cenovno politiko, meni Despotović. »Delamo, proizvodnja teče,« je po skupščini še povedal. Naslednje leto naj bi v Peku izdelali 220.000 parov čevljev, leto zatem naj bi se ta številka povečala na 250.000 do 280.000.

Manjše število zaposlenih

Ker v Peku po njegovih besedah potrebujejo delavce, ki bodo delali čevlje, sanacijski program ne predvideva zmanjšanja števila zaposlenih v proizvodnji, pač pa naj bi se število zaposlenih zmanjšalo v drugih Pekovih službah, tako da bi se število zaposlenih v Sloveniji do konca oktobra zmanjšalo za 50, na 300. Ker je že vložen predlog za stečaj Pekovega hčerinskega podjetja v Srbiji s približno 40 zaposlenimi, bo imela po novem skupina približno 660 delavcev oziroma 90 manj kot zdaj.

Deli s prijatelji