POMANJKANJE

Peko zaustavilo proizvodnjo, a dobilo novega nadzornika

Objavljeno 15. junij 2013 10.51 | Posodobljeno 15. junij 2013 10.50 | Piše: STA, S. J.

Za prvega nadzornika so izvolili Slavka Despotoviča.

LJUBLJANA – Nadzorni svet Peka se je danes sestal na prvi seji v novi sestavi. Za prvega nadzornika je izvolil Slavka Despotoviča, za njegovo namestnico pa Alenko Podbevšek. Nadzorniki so se seznanili še s trenutnimi razmerami v družbi, sejo pa bodo nadaljevali v torek, so sporočili iz podjetja.

Po odstopu petih od šestih Pekovih nadzornikov konec maja so delničarji družbe na univerzalni skupščini minuli teden imenovali štiri nove člane nadzornega sveta.

Nadzorniki v novi sestavi so tako kot predstavniki kapitala Despotovič, Podbevškova, Milivoj Samar in Uroš Pivk, poleg njih pa še dva predstavnika zaposlenih – Anton Rozman in Božidar Kaloper.

Blokiran račun

Skupščina je sprejela tudi sklep, da nadzorni svet v roku dveh tednov preveri insolventnost Peka, ki ima že od 21. maja od davčne uprave blokiran račun. Uprava družbe ima do 21. junija čas, da pripravi načrt finančnega prestrukturiranja, ki je v grobem že izdelan. Ta naj bi bil pogoj za kakršno koli obliko pomoči države.

Z načrtom prestrukturiranja naj bi se danes seznanili tudi nadzorniki, a podrobnosti o tem v skopem sporočilu za javnost niso navedli.

V tržiškem podjetju si od lastnikov, predvsem države, želijo čimprejšnjo odločitev glede načrta prestrukturiranja in oblike pomoči. Zaradi pomanjkanja obratnih sredstev je proizvodnja v Peku motena že vse od začetka leta.

Ko se je hrvaški kupec Osimpex nedavno umaknil iz posla za nakup Peka, se je družba znašla v še hujših likvidnostnih težavah. Ob pomanjkanju obratnih sredstev je bil Peko danes primoran zaustaviti proizvodnjo.

Deli s prijatelji