TEŽAVE

Peko s čevlji brez podplatov

Objavljeno 05. april 2013 14.11 | Posodobljeno 05. april 2013 14.11 | Piše: STA, T. L.

Proizvodnja stoji, denarja ni: zgornje dele čevljev so izdelali, nimajo pa podplatov in ostalih delov, da bi jih dokončali.

TRŽIČ – Proizvodnja v Peku že dva dneva stoji. V enem glavnih predstavnikov domače obutvene industrije stoji montaža, saj so zgornje dele čevljev izdelali, nimajo pa podplatov in ostalih delov, da bi jih dokončali, je povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic. Teh jim dobavitelji zaradi neporavnanih računov niso dostavili.

Za Peko, ki je od sredine lanskega leta v hudih težavah, v zadnjih mesecih pa na robu likvidnosti, Slovenska odškodninska družba (Sod) vodi postopek prodaje. Za najboljšega ponudnika za nakup Peka naj bi konec marca po neuradnem pisanju Dnevnika izbrala podjetje Osimpex iz Osijeka, česar v Sodu niso potrdili.

»Glede vaših vprašanj, ki se nanašajo na prodajni postopek družbe Peko, vam sporočamo, da bomo medijem odgovore posredovali v prihodnjih dneh,« so pred dnevi zapisali v Sodu. Po pisanju današnjega Dela pa pogajanja z Osimpexom sploh še niso končana, v družbi pa razplet pričakujejo prav tako v prihodnjih dneh.

Potrebujejo pet milijonov evrov

Vodstvo Peka je sredi marca vnovič opozorilo, da družba nujno potrebuje sveža sredstva za nadaljnje obratovanje. Takrat je proizvodnja še tekla normalno, a so napovedali, da jo bodo morali brez svežih sredstev v začetku aprila ustaviti.

Težave družbi povzroča tudi to, da gre aprila v proizvodnjo kolekcija jesen-zima, za njeno izdelavo pa potrebujejo pet milijonov evrov.

Pogajanja o prodaji stoodstotnega deleža Peka – država je 66,8-odstotna lastnica, DSU ima v lasti 25,2 odstotka, Gorenjska banka 5,9 odstotka in banka SKB 2,1 odstotka – kljub pričakovanjem in napovedim Soda niso bila zaključena do sredine marca.

Država hoče zasebnega investitorja

Država je, že preden je Peko začel drseti v hude težave, določila, da je treba družbi do konca lanskega leta najti zasebnega investitorja, ki bi za njeno dokapitalizacijo zagotovil najmanj dva milijona evrov. S tem bi zagotovili, da Evropska komisija šestih milijonov evrov, ki jih je država konec predlanskega leta vložila v Peko, ne bi obravnavala kot nedovoljeno državno pomoč.

Za Peko naj bi se resno zanimala Blue Rose Trust Fund s sedežem v davčni oazi Delaware in Osimpex. Prvi naj bi sicer ponudil za milijon evrov višjo kupnino, a naj bi bila ponudba drugega, ki je za Peko ponudil dva milijona evrov, upoštevajoč še druge dejavnike, bistveno boljša.

Osimpex naj bi namreč Peko po pisanju Dnevnika dokapitaliziral s štirimi milijoni evrov, s čimer bi družba dobila nujno potreben svež kapital. V prihodnjih petih letih naj bi se zavezal v razvoj družbe vložiti skupaj dva milijona evrov oziroma 400.000 evrov na leto. Hrvaško podjetje se je tudi zavezalo, da bo od okoli 380 delavcev, kolikor jih Peko zaposluje v Sloveniji, za obdobje najmanj petih let obdržalo 280 zaposlenih.

Deli s prijatelji