VROČINA

Peklensko bo: kam po osvežitev?

Objavljeno 17. julij 2015 15.45 | Posodobljeno 17. julij 2015 12.07 | Piše: Mo. S.

Težko bo in neprijetno, saj bo tokratna vročina trajala dolgo časa, vsaj do naslednjega konca tedna.

V teh dneh bo prijala hladna voda.

LJUBLJANA – »Ob koncu tedna in predvidoma tudi naslednji teden bo zelo vroče. Toplotna obremenitev bo velika in se bo zaradi nadaljevanja vročinskega vala še stopnjevala. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma presegale 35 stopinj Celzija,« opozarjajo pri Agenciji RS za okolje (Arso). Vročina bo zajela vso državo, brez izjem.

Kot nam je povedal dežurni vremenoslovec Jure Cedilnik, bo v prihodnjih dneh najbolj vroče po nižinah, v mestih in morda na območju Posavja. Tam se lahko ogreje tudi do 37 ali 38 stopinj Celzija, vendar pa temperaturni rekord za zdaj ni ogrožen. Sicer se razmere lahko hitro spremenijo, vendar pa vremenoslovci rekorda za zdaj ne pričakujejo.

Bo pa toliko težje in neprijetnejše, ker bo tokratna vročina trajala dolgo časa, vsaj do naslednjega konca tedna. Vmes bo lahko malce zanihalo, vendar ne več kot za stopinjo ali dve. Temperature so bodo vse dneve gibale okoli 36 stopinj, tople pa bodo seveda tudi noči. Zlasti na severu države in v gorah se sicer lahko pojavi kakšna vročinska nevihta, vendar bo možnost zanje iz dneva v dan manjša.


Pozor, požarna ogroženost

Center za obveščanje RS opozarja tudi na požarno ogroženost: Zaradi vročega in večinoma suhega vremena se je začela povečevati požarna ogroženost naravnega okolja v večjem delu Slovenije, zlasti pa v submediteranskem delu države. Vroče vreme se bo še nadaljevalo, zato se bo povečevala tudi požarna ogroženost naravnega okolja. Zaradi tega svetujemo previdnost pri uporabi ognja ter predmetov, naprav in izvajanju aktivnosti, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.

 

Kam po osvežitev?

Kot pravi Cedilnik, bo treba v teh dneh osvežitev poiskati ob kakšni reki, jezeru ali precej višje. Tudi ob morju bo v teh dneh prijetno, saj bo z morja zapihal prijetni maestral. Takrat je ob morju kakšnih 30 ali 31 stopinj, sicer pa morje samo ne bo nič hladnejše. Za zdaj ima 28 stopinj Celzija, v prihodnjih dneh pa se lahko ogreje tudi do 30 in več.

Če želite ohladitev poiskati v gorah, vas moramo razočarati, saj bo treba za pravo ohladitev precej visoko. Tudi v gorah bo namreč vroče in toplotno obremenilno: na nadmorski višini 1500 metrov bo nad 20 stopinj Celzija, tudi 22 ali 23, na 2500 metrov pa okoli 15. Zelo vroče bo tudi v alpskih dolinah. V Zgornjesavski dolini bo nad 30 stopinj, kar resnici na ljubo ne obeta prave osvežitve, tako da nam za hladnejši oddih ostane le še – voda.

In kakšne so temperature slovenskih rek in jezer?

Za tiste, ki prehladne vode ne marate, je pregovorno topla Kolpa danes ob 8.30 imela 25,8 stopinje (Metlika), topla pa je tudi Jezernica (Mlino: 24,3 stopinje). Sotla ima skoraj 24 stopinj, Dragonja skoraj 23, topla pa je tudi Krka pri Gorenji Gomili (23,8). Paka ima v Šoštanju več kot 26 stopinj, Savinja v Laškem pa več kot 22. 

Pa še za tiste, ki se želite konkretno ohladiti: temperatura Soče se giblje med 10 in 17 stopinjami, seveda je nižje ob toku toplejša. Tolminka ima nekaj več kot 11 stopinj, izredno hladna pa je tudi Sava Dolinka, ki ima v Kranjski Gori manj kot 9 stopinj. Ljubljanica ima pri Vrhniki 13,2 stopinje in se s tokom segreva, med hladnejšimi pa so tudi Vipava, Vogršček, Gradaščica, Ljubija, Kamniška Bistrica, Lipnica in še katera reka.

Bohinjsko jezero je imelo danes zjutraj 26 stopinj Celzija, Blejsko pa 28.


Opozorilo: ozon

V naslednjih dneh pričakujejo velike koncentracije ozona, ki lahko zlasti na Primorskem presežejo opozorilno urno vrednost 180 μg/m3. Splošna zdravstvena priporočila, ki veljajo za vroče, jasne, sončne dni, ko so povišane tudi koncentracije ozona, so:

  • Prostore zračimo v jutranjih urah in delu dopoldneva.
  • Popoldne se zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje. Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. do 19. uro.
  • Izogibamo se fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke). Aktivnosti na prostem izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

 

Deli s prijatelji