STOJEČA PLOČEVINA

Peklenski vikend: takšno je zdaj stanje na cestah

Objavljeno 22. julij 2017 09.26 | Posodobljeno 22. julij 2017 19.20 | Piše: P. Pa.

Ta vikend je eden prometno najbolj obremenjenih letos.

Na mejnih prehodih in na primorski avtocesti je promet že zgoščen.

LJUBLJANA – Včerajšnje napovedi in opozorila prometnoinformacijskega centra so se izkazali za pravilne. Že zgodaj je bila na marsikaterem odseku slovenskih cest gneča z zastoji.

Gneča, zastoj:

  • na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji 0,5 km, proti Sloveniji pa 6 km;
  • na cestah StanošinaGruškovje, KoperŠmarjeDragonja, IzolaStrunjan, SečaSečovlje in na Bledu.

Kako je na hrvaških cestah? 

O mnogih zastojih in gneči poroča tudi hrvaški avtoklub (HAK).

Na avtocesti A1 Zagreb–Split–Ploče prihaja do zastojev od cestninske postaje Lučko do razcepa Donja Zdenčina, med razcepom Karlovec in Bosiljevo 2 in od Gospića do tunela Sveti Rok. Med razcepom Zadar 2 in počivališčem Jasenice je v smeri Zagreba 16-kilometrska kolona.

Zastoji so tudi pred Baško vodo in tunelom Sveti Ilija. Na izvozu Lučko z avtoceste je kolona vozil dolga 9 kilometrov, na izvozu Demerje pa približno 5 kilometrov.

Do zastojev prihaja tudi na zagrebški obvoznici, v smeri Lučkega je kolona dolga 12 kilometrov, iz smeri Jankomira pa je kolona dolga tri kilometre. Na istrskem ipsilonu je zaradi povečanega prometa na mejnih prehodih Kaštel in Plovanija kolona dolga že okoli 7 kilometrov. Pred tunelom Učka je v smeri Reke kolona dolga 3 kilometre.

Gost je tudi promet na krškem mostu, kjer je v kolona v smeri kopnega dolga 4 kilometre. Gost promet je tudi v nasprotni smeri.

HAK še poroča, da je promet zelo gost na vseh pomembnih cestnih odsekih proti morju, še posebej pa na avtocesti A1, na reški obvoznici, po jadranski magistrali ter na mejnih prehodih z Bosno in Slovenijo. Gneča je tudi v trajektnih pristaniščih.

 

 

Kakšno je stanje na mejnih prehodih? 

Dragonja (na vstop v državo je treba čakati 1,5 ure, pri izstopu iz države pa 1 uro), Jelšane (20 minut za vstop in izstop), Sočerga (45 minut vstop, 1 ura pri izstopu), Sečovlje (1,5 ure pri vstopu in 1 ura pri izstopu), Metlika (20 minut v obe smeri), Gruškovje (1 ura v obe smeri), Starod (30 minut pri vstopu, 20 minut pri izstopu).

image

KaravankeLjubljana, pred cestninsko postajo Hrušica. Vir: promet.si

Danes bo največja gostota prometa na naslednjih odsekih:

• na podravski avtocesti med razcepom Slivnica in Draženci ter naprej na cesti proti mejnemu prehodu Gruškovje. Zastoju se lahko izognete, če uporabite mejne prehode Dobovec, Zavrč, Ormož ali Središče ob Dravi;

• na primorski avtocesti od Ljubljane proti morju, na cestah Koper–Šmarje–Dragonja in Koper–Portorož–Sečovlje. Tu se lahko izognete zastoju, če uporabite mejni prehod Sočerga;

• na cestah Kozina–Podgrad proti mejnemu prehodu Starod in Postojna–Ilirska Bistrica proti mejnemu prehodu Jelšane;

• na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke v obe smeri.

 

Deli s prijatelji