VROČINSKI VAL

Pekel je tu: temperature se bližajo 40

Objavljeno 10. julij 2017 15.15 | Posodobljeno 10. julij 2017 15.10 | Piše: Mo. S.

Drugi vročinski val tega poletja je v polnem razmahu, trajal bo še nekaj dni.

Z leti kompleksi izginejo.

LJUBLJANA – Čaka nas še en vroč dan, ko se bomo temperature marsikje povzele do 35 ali celo več stopinj Celzija.

Že ob 8. uri so jih v Portorožu namerili 28, na območju Nove Gorice in v Ljubljani 26, na brniškem letališču 25, drugod pa malce manj.

Toplotna obremenitev ostaja velika

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) tudi za danes napovedujejo peklenske razmere, saj se bodo temperature čez dan gibale med 29 in 36 stopinjami Celzija. Popoldne se bo zjasnilo, v torek popoldne in zvečer pa bodo mogoče vročinske nevihte. Še vedno pa velja tudi opozorilo: »Predvsem po nižinah v notranjosti Slovenije bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.« Svetujejo, da se sredi dneva in popoldne zadržujemo v senci, velike fizične napore pa odsvetujejo. »Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite,« so še zapisali.


Cvre se tudi Hrvaška

Pred hudo vročino pa svarijo tudi hrvaški strokovnjaki. Ob 8. uri so v Dubrovniku in na Hvaru namerili okroglih 30 stopinj, po njihovih napovedih se bo danes ogrelo kar do 38 stopinj. V notranjosti Hrvaške napovedujejo nekaj oblačnosti, sredi dneva in popolne pa lokalne nevihte.

Kako kaže za naprej?

Napoved za naslednje dni je podobna, torej delno jasno vreme z občasno povečano oblačnostjo in vmesnimi nevihtami, četrtek pa naj bi bil večinoma suh. V desetdnevni vremenski napovedi pa lahko preberemo, da bodo v petek padavine predvidoma zajele večji del Slovenije in v soboto postopno ponehale. Malce se bo tudi ohladilo, tako da bo za konec tedna nekje do 30 stopinj Celzija.

Deli s prijatelji