KONEC

Pekarna Blatnik v stečaj

Objavljeno 11. februar 2013 21.00 | Posodobljeno 11. februar 2013 21.04 | Piše: S. J., STA

Danes se je ustavil postopek prisilne poravnave družbe Pekarna Blatnik in začel stečajni postopek.

Pekarna Blatnik.

LJUBLJANA – Okrožno sodišče v Ljubljani je danes ustavilo postopek prisilne poravnave družbe Pekarna Blatnik in začelo stečajni postopek. Tomaž Kos, ki je bil upravitelj prisilne poravnave, bo nadaljeval delo kot stečajni upravitelj. Upniki lahko terjatve prijavijo do vključno 13. maja.

Začel se je stečajni postopek

Kot je sodišče danes objavilo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je družba po začetku postopka prisilne poravnave umaknila predlog za začetek postopka, zato je sodišče postopek prisilne poravnave ustavilo in začelo stečajni postopek.

Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku prijavijo v treh mesecih, zadnji dan je 13. maj. Terjatve, ki so bile prijavljene v postopku prisilne poravnave, veljajo za prijavljene v stečajnem postopku.

Direktor družbe Tomaž Blatnik je predlog za začetek prisilne poravnave umaknil po dogovoru s prisilnim upraviteljem in upniškim odborom. Tako upravitelj kot upniški odbor sta ocenila, da ni možnosti za nadaljnje vodenje postopka prisilne poravnave in da načrt finančnega prestrukturiranja ni realen.

Računovodstvo po domače

Kos je v izrednem poročilu s konca januarja ugotavljal, da je družba v čedalje težjem insolventnem položaju, da se že sooča z blokadami transakcijskih računov, da delavcem dolguje plače za november in december ter del plač za oktober in da posluje le še z okoli 40-odstotno izkoriščenostjo zmogljivosti. Upravitelj je tudi ugotavljal, da družba računovodstvo opravlja »po domače«.

Pekarna Blatnik je predlog za začetek prisilne poravnave vložila konec novembra lani, postopek pa je stekel 20. decembra. Družba je, kot so zapisali v predlogu za prisilno poravnavo, v težave zašla, ko pretekle investicije v blagovno znamko, objekte za franšizni sistem Happy pek in podjetje v Srbiji, za katere je podjetje najelo kratkoročna posojila, niso prinesle pozitivnih učinkov.

V prvem polletju lani so posojila začela zapadati v plačilo in podjetje je poravnavalo obveznosti za nazaj. Likvidnostni primanjkljaj se je financiral iz trgovinskega dela, problem pa se je prelagal. Konec junija lani je prišlo do delitve podjetja, zato denarnih tokov iz trgovinskega dela ni bilo več.

Družbo je nazadnje začasno vodil Tomaž Blatnik, potem ko je januarja z mesta direktorja odstopil Robert Ferko. Edini lastniki Pekarne Blatnik so od lanske jeseni Ferko, njegova tašča Marta Jelševar in trženjski strokovnjak Arik Gilboa iz Izraela s po tretjinskimi lastniškimi deleži. V družbo so vstopili leto prej, po sporu z zakoncema Blatnik pa sta slednja iz družbe izstopila in postala edina lastnika oddeljene družbe Trgovina Blatnik.

Deli s prijatelji