OČITKI

Peinkiher: Janša je razoroževal Slovenijo

Objavljeno 21. julij 2014 13.30 | Posodobljeno 21. julij 2014 10.19 | Piše: S. N.

Pravi, da je Drnovšek uporabil Janšo, da bi zmanjšal moč »ta starih«.

Anton Peinkiher.

LJUBLJANA – Bivši šef obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo v začetku 90. let Anton Peinkiher je prepričan, da bo Janez Janša v zaporu odsedel celotno zaporno kazen. Pomočnik direktorja Hotela in Resorta Adria Ankaran pravi, da je SDS na volitvah izgubil zato, ker je politika SDS politika Janeza Janše, ki pa da so jo volivci »že davno spregledali«.

Drnovšek je bil premalo pravičen

»Stranka še ima del »vernikov«, ki pa jih je vse manj. To je ključni razlog za poraz SDS na teh volitvah. Dovolj jim je maltretiranja, diktature, dovolj je bilo štetja kosti, odkrivanja udbomafije, pogrevanja komunizma. Potrebujemo delo, pravno državo in boljše življenje,« je dejal Peinkiher v intervjuju za Delo. Razlog za zmago na evropskih volitvah pa je po njegovem v tem, da evropske volitve niso bile tako pomembne.

Zmago stranke Mira Cerarja komentira kot zaupanje in upanje v dobro vodenje države. O primerjavi Janeza Drnovška in Cerarja pa pravi, da mu Drnovšek ni bil nikoli všeč kot politik, ker je »bil premalo odločen in premalo pravičen«. Pravi, da je pravičen postal šele, ko je resno zbolel. »Do takrat, še posebno pa ko je vodil vlado, je poleg dobrih stvari naredil tudi veliko škode državi. Zlasti ko je omogočil, da se v Sloveniji ustali nepravna država.« Janši očita, da je z »manipuliranjem in izkoriščanjem položaja obrambnega ministra za politične namene prekršil vse standarde demokratičnega civilnega nadzora nad vojsko, zlorabil je službe in del vojske za popolnoma politične cilje«.

Proces osamosvajanja

Peinkiher je dejal, da je izginil posnetek njegovega zaslišanja pred parlamentarno komisijo Rudija Mogeta –  in da je izginil zato, ker je bilo njegovo pričanje moteče »za Drnovška, ki je takrat ščitil Janšo«. Pravi, da Drnovšek ni bil pogodu Milanu Kučanu in da je za to, da bi zmanjšal moč »ta starih«, uporabil Janšo, ki je bil njegov nasprotnik. Pravi, da je Janšev cilj še danes maščevati se Kučanu, in da je bilo orožje, ki je bilo odkrito na mariborskem letališču, namenjeno Bošnjakom za enakopravnejši boj proti Srbom. Orožje bilo po njegovem več kot pol leta na mariborskem letališču, preden so ga odkrili.

V pričanju pred hrvaškimi organi pregona je Radenko Radojčić, agent in funkcionar službe JLA, med drugim dejal:
»Peinkiher me je zaprosil, da izdelam načrt psihološkopropagandnega rušenja Janeza Janše. /…/ Peinkiher mi je povedal, da Kučan projekt podpira. Kučan ima vpliv v vseh strukturah stare nomenklature in v starih kadrih nove nomenklature oblasti v Sloveniji, še posebno med starimi kadri SDV, direktorji velikih bank, v velikih gospodarskih organizacijah v Sloveniji in v finančnih strukturah.«
 

Peinkiher, ki naj bi bil scenarist Depale vasi, trdi, da to ne drži in da je Janša velikokrat presegel pooblastilo obrambnega ministrstva. »Nisem kriv, če je neposredno poveljeval enotam v TO tako leta 1991 kot pozneje. Nisem kriv za zlorabo varnostne službe v politične namene. Nikakor nisem kriv za stvari, ki jih je počel Janša. Vedel je, kaj dela, in delal je veliko nezakonitih stvari. Radojčić je prišel v Slovenijo z odobritvijo oziroma po nalogu Janše.« Peinkiher meni, da je Janša leta 1993 zlorabil vojsko v politične namene in da se je to nadaljevalo do Depale vasi. Janši očita, da je z »nestrokovnim delom ogrozil proces osamosvajanja«, ker »niso verjeli« Peinkiherjevi analizi, katere enote bodo začele operacije doseganja katerih ciljev.

Hudi očitki

V nadaljevanju je Peinkiher obtožil Drnovška, da je kriv za propad pravne države. »Deset let je bil predsednik vlade, pet let predsednik republike. Bil je zelo zaslužen za vse dobro – pa tudi za slabo. Drnovšek nosi krivdo za propad pravne države, plenjenje države, za to, da je več kot 50 milijard evrov pobegnilo iz države in da danes za nazaj ugotavljamo, kateri izmed tajkunov, bavčarjev in šrotov je storil katera huda kazniva dejanja.« Pravi, da ima Milan Kučan veliko neformalne moči, a da je bil premalo odločen pri zaščiti pravne države, in da sam ne spada ne v Kučanov ne v kakšen drug krog. Janši očita, da se ga je leta 1993 hotel znebiti, ker »ni hotel delati stvari zanj, kot so jih delali drugi«.

Poslanec Vinko Gorenak je zapisal, da je Peinkiher trgoval z orožjem, on pa o Gorenaku pravi, da je Janševo trobilo. Da je »zamerljiv kot otrok in maščevalen kot satan«, je povedal Drnovšek v intervjuju za britanski The Times, ko je Janšo označil za princa teme, torej hudiča.

Na vprašanje, kako je možno, da bi Drnovšek Janšo poimenoval tako in hkrati delal z njim, pa odgovarja, da je »prepričan, da sta delala z roko v roki«. Janši še očita, da je zlorabil Sovo za maščevanje Drnovšku in da je leta 1990 na Hrvaško pošiljal orožje. »Septembra je na Hrvaško odšla pošiljka orožja, ki je bila v lasti TO in policije. Janša vpije, da Slovenija ni imela orožja, toda prav on jo je razoroževal.«

Zaradi hudih obtožb, ki jih je navedel v intervjuju, Peinkiher ne izključuje možnosti, da ga bo Janša tožil, to, kar je povedal v intervjuju, pa po njegovem mnenju ni maščevanje Janši.

 


 

Deli s prijatelji