PO RAZVELJAVITVI

Patria: nobena odškodnina ne more nadomestiti niti dneva v zaporu

Objavljeno 24. april 2015 09.07 | Posodobljeno 23. april 2015 23.35 | Piše: M. U.

Bo moral predsednik vrhovnega sodišča oditi?

Janez Janša.

LJUBLJANA – Po odločitvi ustavnega sodišča, ki je razveljavilo sodbe v zadevi Patria, so to odločitev pod drobnogled vzeli tudi v oddaji Tarča na TV Slovenija. Novinar Dela Peter Jančič se je vprašal, zakaj je sodstvo kljub strokovnim opozorilom vztrajalo prav do konca, saj da je tako tako nastal sum, da je bila celotna zadeva Patria zlorabljena v politične namene. Njegova novinarska kolegica iz Večera Damjana Žišt pa je opozorila na nepopravljive posledice ne glede na to, ali bodo vložene tožbe za odškodnine, saj nobena odškodnina ne more nadomestiti niti enega dneva v zaporu.

Bo moral predsednik vrhovnega sodišča oditi?

Bivši ustavni sodnik Lovro Šturm je med drugim izpostavil dejstvo, da za današnjo odločitvijo stojijo prav vsi ustavni sodniki, zato je ta odločitev zelo trdna in vsekakor ni politična. »Nikakor ne gre za razveljavitev proceduralnih okoliščin, temveč najusodnejših kršitev ustave in človekovih pravic.« Sicer pa meni, da bi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša moral odstopiti, saj da se je vrhovno sodišče osmešilo.

Pravnik Rajko Pirnat je dejal, da je odločitev ustavnega sodišča z vidika pristranskosti Masleše pričakoval. Glede konkretizacije kaznivega dejanja, pa je po njegovem mnenju ustavno sodišče vzpostavilo nov standard, ki bo otežil pregon kaznivih dejanj. Očitno ne zadošča več, da se o dejanju sklepa z nekim krogom dejstev in dokazov, je še dejal. 


Na »izrednem shodu zmage upanja, pravice in resnice« Odbora 2014 se bo Janez Janša odzval na razveljavitev sodb v zadevi Patria. Na shod bosta prišla tudi zdaj že nekdanja soobsojena v tem primeru prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in upokojeni brigadir Tone Krkovič.

 

Deli s prijatelji