(NE)SMISLI

Patria: kaj o finski sodbi pravijo slovenski odvetniki

Objavljeno 30. januar 2014 12.50 | Posodobljeno 30. januar 2014 12.50 | Piše: S. N.

Vsako sodišče je samostojno pri svoji oceni, zato se dejansko ni mogoče izreči o oceni, pravi odvetnik Rajko Pirnat.

LJUBLJANA – Odjeknila je vest, da je finsko okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna predstavnike finske Patrie danes oprostilo vseh obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji. Kaj to pomeni za slovenski primer? To smo preverili pri naših odvetnikih.

Pirnat: Vsako sodišče je samostojno pri svoji oceni

»O tem bi se težko izrekel. Kolikor vem, je bil tam razlog oprostitve, da ni dokazov, da bi storili to dejanje. To je seveda stvar dokazne ocene, vsako sodišče je samostojno pri dokazni oceni. Gotovo pa presoja finskega sodišča, da dokazi, ki so bili pridobljeni na Finskem, nekako niso zadostni. Kolikor vem, so bili v pomembnem delu tudi v našem postopku finski dokazi uporabljeni. A vsako sodišče je samostojno pri svoji oceni, zato se dejansko ni mogoče izreči o oceni,« je za Slovenskenovice.si povedal pravnik Rajko Pirnat. »Zanesljivo pa je seveda, da povsem brez vpliva ta odločitev, ker gre za dokazno oceno, najbrž ne bo.«

Čeferin opozarja na zanimivo situacijo

»V nasprotju s slovenskim spisom v zadevi Patria, ki sem ga prebral, finskega spisa nisem videl, tako da podrobno odločitve ne morem komentirati. Lahko pa povem, da imamo zanimivo situacijo. Eno sodišče (finsko) je razsodilo, da podkupovalec ni dal podkupnine podkupljencu, drugo sodišče (slovensko) pa je razsodilo, da je podkupljenec podkupnino (ki je po sodbi prvega sodišča ni bilo) sprejel,« je svoje videnje zapisal odvetnik Aleksander Čeferin.

Matoz čaka na komentar Ferlinca

Janšev zagovornik Franci Matoz je za STA ocenil, da je finsko sodišče odločilo neodvisno in ugotovilo, da niti podkupnina niti obljuba nikoli nista bili dani. Ob tem je poudaril, da so bili v postopku v Sloveniji uporabljeni prav dokazi iz Finske. Opozarja, da je tožilec Andrej Ferlinc večkrat povedal, če je bila na eni strani podkupnina dana, jo je na drugi strani nekdo moral tudi sprejeti ali pa vsaj sprejeti obljubo. Janševega odvetnika zanima, kako bo tožilec zdaj komentiral oprostilno sodbo finskega sodišča. Prepričan je tudi, da bo sodba na Finskem zagotovo vplivala tudi na postopek v Sloveniji. Z vsebino finske sodbe sicer še ni v celoti seznanjen.

Deli s prijatelji