PREPLETENO

Partner Simone Dimic prek poznanstev do posla v Leku?

Objavljeno 07. oktober 2013 13.33 | Posodobljeno 07. oktober 2013 13.33 | Piše: T. L.

Naključje? Predsednica Lekovega sindikata Lidija Mihelčič je lani dopustovala v Dubaju na istem naslovu, kjer ima stalno prebivališče prijavljeno Roman Horvat.

Dobro razpoložena SImona in Roman.

LJUBLJANA – Poročali smo, da je Simona Dimic, nekdanja Pahorjeva prva dama, po fijasku z Dinersom prestopila med samostojne podjetnike, njen izbranec Roman Horvat pa se je potem, ko se je njegova turistična agencija Escape znašla v finančnih težavah, znašel po svoje. Poročali smo, da je posle prenesel na družbo I.Fly. Tej pa sploh ne gre slabo, saj po poročanju Dnevnika z njo že sodeluje Lekov sindikat. Sindikat je najprej sodeloval z Escapom, konec lanskega leta pa je začel sodelovati – kdo bi si mislil – z agencijo I.Fly ...

Sicer pa sta ponudbi poleg Abivala oddala še direktor sindikalnega podjetja Floresta Zoran Mihajlović in podjetje Slorest, ki organizira prehrano za zaposlene v raznih podjetjih in drugih institucijah. 

Horvat v pripravo kosil

Horvat zdaj očitno širi posle: po poročanju Dnevnika namreč vse kaže, da bo podjetje Florest, ki je v lasti sindikata Leka in za zaposlene v tej farmacevtski tovarni organizira prehrano, končalo prav v rokah Horvata. Kljub nasprotovanju številnih zaposlenih Leka naj bi namreč vodstvo Lekovega sindikata s predsednico Lidijo Mihelčič na čelu na zadnji seji sindikalnega odbora kot najboljšega ponudnika za nakup podjetja Florest že izbralo podjetje Abival. Menda Abivalova ponudba ni najboljša, po pisanju časnika pa ne gre zanemariti povezav med lastniki in vodilnimi v Lekovem sindikatu.

Predsednica sindikata dopustovala na Horvatovem naslovu

Abival je v lasti Borisa Brillyja, zastopnik v tem podjetju pa je njegov brat Andrej Brilly. Po pisanju Dnevnika obstaja več razlogov za sum, da je v ozadju nakupa Floresta Horvat. Ta ima namreč stalno prebivališče prijavljeno na istem naslovu v Dubaju, kot ga je imel pred leti Andrej Brilly. Prav na tem naslovu – gre za vilo v dubajski četrti Creek – je menda lani dopustovala tudi Mihelčičeva, ki naj bi imela s Horvatom dobre zasebne povezave. Teh informacij Mihelčičeva ni komentirala, pojasnila pa je, da je Dubaj obiskala v lastni režiji.

Brata Brilly sodelujeta z I.Flyem ...

O prepletenosti bodočih lastnikov Floresta, bratov Brilly in Horvata, priča tudi podatek, da ima podjetje Amikod, za katerim stojita brata Brilly, na svoji spletni strani kot partnerja navedeno turistično agencijo I.Fly. Ta je v lasti podjetja KT Technology, ki ga lastniško obvladuje Horvatov prijatelj Miodrag Golubović. Na I.Fly se prenašajo tudi posli propadajoče Horvatove agencije Escape.

... Escape in I.Fly pa z Lekovim sindikatom

In prav z I.Flyem po novem poslovno sodeluje tudi Lekov sindikat, ki je pred tem na veliko posloval – z Escapom. Menda so v Lekovem sindikatu novo turistično agencijo izbirali po izbruhu težav v Escapu konec lanskega leta. Lidija Mihelčič je za časnik zatrdila, da je sindikalni odbor izbral I.Fly na podlagi kakovosti ponudbe in konkurenčne cene, vendar pa nekateri viri opozarjajo, da je bila Mihelčičeva z vsebino preostalih ponudb seznanjena, še preden je na decembrsko sejo sindikalnega odbora prinesla ponudbo I.Flya, s tem pa je družbi zagotovila veliko prednost v postopku izbire.

Drugi na plačilo čakajo, račune I.Fly pa plačujejo vnaprej

I.Fly ima po zaslugi Mihelčičeve pri Lekovem sindikatu zagotovljene posebne pogoje poslovanja. Medtem ko se drugim partnerjem izstavljeni računi plačujejo v 30 dneh ali še pozneje, sindikat račune, ki jih izstavi I.Fly, plačuje tudi vnaprej. Mihelčičeva tega ne zanika, za časnik pa je pojasnila, da »vsa plačila poslovnim partnerjem potekajo skladno s plačilno politiko sindikata Lek«. Čeprav so menda Mihelčičevo opozorili, da bi moral sindikat pri organizaciji raznih prevozov za svoje člane več uporabljati storitve notranje službe, jih je nekaj od njih po domnevno višjih cenah zaupala ravno I.Flyu. Tudi tega očitka prva dama sindikata ni zanikala: »Pri organizaciji prevozov v okviru dogodkov, ki jih organiziramo za člane sindikata, smo letos sodelovali z različnimi prevozniki, odvisno od cilja potovanja in razpoložljivosti prevoznikov.«

Od kod bodo dobili denar?

Mihelčičeva je zatrdila, da prodajni postopek za Florest, ki je lani dosegel 3,7 milijona evrov prihodkov od prodaje in skoraj 200.00 evrov čistega dobička, še ni zaključen. Nekaterim Lekovim zaposlenim namreč ni jasno, na kakšen način bo Abival z nekaj tisoč evrov premoženja sploh financiral nakup Floresta. Pri tem velja opozoriti, da je imelo podjetje Amikod, ki je pravzaprav izvedlo skrbni pregled Floresta in s katerim sta, kot smo že omenili, lastniško povezana brata Brilly, konec lanskega leta 3,7 milijona evrov kratkoročnih finančnih obveznosti. Za nakup Floresta naj bi bil pripravljen Abival sprva odšteti 400.000 evrov kupnine. Poleg tega je pripravljen doplačati še 50.000 evrov na leto, in sicer za vsako leto, ko bi mu Lek podaljšal najemno pogodbo.

Deli s prijatelji