PO VETU

Parlamentarci spet o holdingu in banki, grozi celo referendum

Objavljeno 17. oktober 2012 10.21 | Posodobljeno 17. oktober 2012 10.21 | Piše: D. P.

Pričakovati je, da bo odbor ugotovil, da sta oba zakona ustrezna, in DZ predlagal, naj o njiju znova glasuje.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko bo danes obravnaval zahtevo državnega sveta (DS) o ponovnem odločanju o zakonih o Slovenskem državnem holdingu (SDH) in ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Pričakovati je, da bo odbor ugotovil, da sta oba zakona ustrezna in državnemu zboru (DZ) predlagal, naj o njiju znova glasuje.

Veto državnega sveta

Tako na zakon, ki predvideva ustanovitev SDH in s tem po mnenju vladne koalicije učinkovitejše in preglednejše upravljanje kapitalskih naložb države, kot na zakon, s katerim se ustanavlja t. i. slaba banka, so državni svetniki izglasovali odložilni veto. DZ je oba zakona sprejel v paketu konec septembra.

Proti holdingu

Argumenti DS za vnovično odločanje o zakonu o SDH so med drugim ti, da je holding neprimerna oblika upravljanja državne lastnine, da se ustanavlja brez tehtne analize, da bo vpliv parlamenta in javnosti na upravljanje državne lastnine omejen in da zakon prinaša politično upravljanje.

Pri zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank pa so svetniki podprli mnenje predlagateljev veta, da bi povzročil velikanski moralni hazard, da gre za najdražjo rešitev za sanacijo slabih bančnih terjatev, da bi lahko prišlo do hudega oškodovanja državnega premoženja in da je zakon tudi ustavno sporen in v neskladju z drugimi zakoni.

Z absolutno večino

Kljub močnemu nasprotovanju dela javnosti, opozicije in sindikatov obema zakonoma in pozivom k umiku iz postopka je pričakovati, da bo koalicijska večina v odboru ugotovila, da sta sprejeta zakona ustrezna, in tako odprla pot ponovnemu glasovanju v DZ. Ob tem bo sicer za vnovični sprejem zakonov potrebna absolutna večina najmanj 46 poslancev.

Referendum?

Četudi bo DZ oba zakona vnovič potrdil, pa nad obema visi grožnja z referendumom. Pobudi za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma sta sprožila Sindikat delavcev v energetiki in Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije.

Deli s prijatelji