PARLAMENTARNA PREISKAVA

Parlament naj bi 
preiskal policijo

Objavljeno 09. september 2014 09.55 | Posodobljeno 08. september 2014 21.14 | Piše: Jadran Vatovec

Andrej Magajna predlaga parlamentarno preiskavo o policijski preiskavi.

Direktor ljubljanske policijske uprave Stanislav Vrečar se ni preveč vznemirjal, ko so zaseženi diski kar izpuhteli. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Ni prav dolgo trajalo (ni minilo prav veliko časa), pa smo dočakali tudi že pobudo za odreditev prve parlamentarne preiskave po letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah oziroma, če vam je mandatu ljubše, v mandatu Cerarjeve vlade. Če ocenimo takole čez palec, lahko že zdaj prerokujemo, da ni prav veliko možnosti za to, da bi zadostno število poslancev, zbranih z vseh političnih vetrov, podpisalo zahtevo za parlamentarno preiskavo in da bi parlament kot nekakšen nepristranski super partes v nadaljevanju opravil parlamentarno preiskavo o neki policijski preiskavi in njenih nepojasnjenih ozadjih. Nekoliko nenavadno, vsaj na prvi pogled, bi bilo namreč za koga lahko to, da je pobudo (po)dal nekdanji poslanec, povezovalec in koordinator Koordinacije neparlamentarnih strank in list (KNSL), prvak Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna. Pa to niti ni tako nenavadno.

Ker Magajnova stranka pač ni zastopana v parlamentarnih klopeh, njemu res ni preostalo drugega, kot da kar vse zdajšnje poslanke in poslance zaprosi, naj s podpisi podprejo njegovo pobudo. Za kaj pravzaprav gre? Spomnimo se: kriminalisti so pri Magajni pred malo več kot štirimi leti (3. novembra 2010) opravili hišno preiskavo in mu zasegli računalniško opremo (skupno sedem trdih računalniških diskov, izmed katerih jih je potem iz rok policije šest dobesedno izpuhtelo kot kafra!). Neki slovenski kolumnist se je septembra 2011 zato upravičeno retorično vprašal: »Mar ne bi celo najneumnejši kriminalist vestno ravnal z dokazi v tako odmevni zadevi?« Najbrž bi.

Izgubljene forenzične kopije vseh datotek

In čemu so se sploh novembra 2010 odločili za hišno preiskavo pri Magajnovih? Ker naj bi bila v enem od računalnikov predvidoma shranjena tudi »slika na pol razgaljenega mladoletnega dekleta«. Danes vemo, da je policija zahtevno preiskavo uradno končala šele februarja letos, kljub temu pa v zraku še vedno visi več neodgovorjenih vprašanj, ki kar sama kličejo po tem, da nekdo nanje vendarle odgovori. In samo to zdaj (prenaivno?) predlaga Magajna, ki je bil za poslanca prvič izvoljen na listi tedanjega Pučnikovega SDZS (leta 1990), 18 let pozneje pa še na listi Pahorjeve (ZL)SD. Eno izmed neodgovorjenih vprašanj se, skratka, še vedno glasi, kako je lahko ljubljanska policijska uprava izgubila zasežene računalniške diske – ja šest jih je izgubila, zgolj enega pa ji je uspelo še pred tem vrniti Magajni –, čeprav ni izgubila kopij teh, drugo pa, zakaj že policija Magajni kot preiskovanemu osumljencu ni dovolila, da bi bil navzoč ob pregledovanju originalnih diskov in kopiranju njihove vsebine. Želite še tretje vprašanje? No, pa poskusimo še s tretjim: kako je mogoče, da kriminalisti na diskih računalnikov v Magajnovem stanovanju niso našli domnevne (pedo)pornografske fotografije mladoletnice zgoraj brez, zaradi katere naj bi jih konec koncev prišli zaplenit?

Kljub temu pa naj bi policija Magajni lani priznala še nekaj: da je medtem žal izgubila tudi vse forenzične kopije vseh datotek, ki so bile na zaseženih diskih. V rokah policije naj bi zaradi takšne »nerodnosti« ostali samo nekakšni izvlečki iz delovnih kopij in dnevniških zapiskov kriminalistov.

In kako (s čim) Magajna zdaj utemeljuje svojo pobudo za odreditev parlamentarne preiskave? »Presoja dokumentacije, ki sem jo dobil na razpolago v sodnem spisu, vrsta nepravilnosti in njihovo (ne-naključno) sosledje; izogibanje nadzora nad delom policije, motiv za politični obračun in »opozorila« ter izogibanje objave natančnejših rezultatov preiskave po mojem mnenju (in ne samo mojem) kažejo na sum zlorabe preiskovalnih organov v politične namene. V preiskovalnem postopku zoper mene naj bi šlo – v celoti ali deloma – za inscenirano preiskavo s ciljem diskreditacije in onemogočanja političnega nasprotnika. Ne samo od kar je policija 3. novembra 2010 vstopila v naše stanovanje, vse od obvestila varnostnega organa iz Luksemburga iz sredine 2009 se je pokazalo in zvrstilo toliko indicev o nepravilnostih in celo sumov hudih kršitev v delu policije oziroma preiskovalcev – podprtih z argumenti –, da ti, kot rečeno, dobesedno kličejo po preiskavi o preiskavi.«

No, pa zašpekulirajmo: bi si upali staviti, da se bo v državnem zboru našlo vsaj nekaj junakov med vsemi poslanci, ki si bo upalo podpisati Magajnovo pobudo in jo spremeniti v zahtevo? Na vašem mestu si ne bi upal.

 

So mu pa (za)žugali

Nepojmljivo, kriminalisti sploh niso našli fotografije dekleta, dozdevno starega komaj 14 let, v hlačah in z razglajenimi prsmi, še celo več, odkrili niso niti nobenih forenzičnih sledi za to, da bi kdo takšno sliko izbrisal ali poskušal izbrisati z zaseženih diskov. Preiskava pa je kljub temu trajala in trajala. In ko si je Magajna maja 2011 upal javno omeniti, da bo mogoče celo nazadnje primoran ovaditi policijo, mu je ta na mah zažugala, da bi to bila kriva ovadba. Češ, naj se pazi, kaj govori.

 

Deli s prijatelji