NAPAČNO PARKIRANJE

Parkirani avti 
so jima kar 16 
let zapirali pot

Objavljeno 26. julij 2016 23.09 | Posodobljeno 26. julij 2016 23.09 | Piše: Aleksander Brudar

Erjavčevi iz Dolenjskih Toplic končno dosegli prepoved parkiranja.

Jože Erjavec, ki je preživel že dva infarkta, ne more verjeti, dase je primer rešil šele po 16 letih. Foto Marko Feist

DOLENJSKE TOPLICE – »S to ulico se ukvarjava že od leta 2000,« se za glavo držita zakonca Erjavec iz Dolenjskih Toplic. Prav zares si je namreč težko predstavljati, da sta se morala s težavo, ki jima je vsa ta leta ne samo kravžljala živce, ampak tudi vplivala na njuno zdravje, še danes pa sta zaradi nenehnega opozarjanja nanjo tarča takšnih ali drugačnih napadov, ukvarjati dolgih 16 let. Gre za dolenjskotopliško Pionirsko ulico, ki v začetnem delu poteka v nekakšnem koridorju, obdanem s stanovanjskimi stavbami. Vsega skupaj je široka 4,6 metra, vsa ta leta pa so jo nekateri vozniki uporabljali tudi kot parkirišče. To je pomenilo, da je za tekoči, enosmerni promet ostalo le 2,2 metra in da so bili v nevarnosti ne samo otroci, ki so ulico uporabljali kot pot iz središča kraja do OŠ Dolenjske Toplice, ampak tudi Erjavčevi.

Jožica in Jože Erjavec se še dobro spominjata, da sta se z avtomobilom zelo težko vključila na ozko Pionirsko ulico, saj pri zavijanju desno v obvezno smer zaradi parkiranih avtomobilov nista mogla naprej. »Pričakujem svobodo gibanja,« pravi Jožica in dodaja, da je bila zaradi tega vsakič v stresu, saj bi, če bi denimo s svojim avtomobilom podrgnila drugo vozilo, morala plačati kazen, ker bi naredila prekršek. »Po dveh infarktih se mi jih ni dalo več preganjati,« opozarja sogovornik, njegova žena pa nadaljuje, da jima je občina s tem, ko zadeve ni reševala, jemala čas. Še najbolj sta razočarana nad županom Jožetom Muhičem, ki, čeprav je v zadnjem letu tako od Javne agencije RS za varnost prometa kot od urada predsednika republike in varuhinje človekovih pravic, na katere sta se zakonca obrnila, prejel dopis, naj promet v omenjeni ulici končno reši, vse do junija letos ni ukrepal. »Ali je možno, da gre lahko v državi en lokalni šerif čez vse pozive?« se sprašuje Jože Erjavec in dodaja, da se je župan (podporo mu je ob drugih volitvah odrekel) vse do maja letos, ko je občinska uprava izdala odločbo o postavitvi ustrezne prometne signalizacije, ves čas izgovarjal. »Zakaj že zavlačujem? Ker bi rad dosegel, da bi bili tam vrisani vsaj dve parkirni mesti. Trenutno namreč še vedno kaže, da ne bo nobenega,« je denimo zapisal v občinskem glasilu Vrelec konec aprila letos.

Tarča nestrpnežev

Razočarana sta tudi nad tamkajšnjo policijo, ki je problem aktivno začela reševati šele, ko so dobili obisk vodstva novomeške policijske uprave. V začetku maja letos je tako policija občini le poslala pismo z apelom, naj se v čim krajšem času lotijo »realizacije predlagane rešitve iz dokumenta, ki ga je izdal Zavod za prometno varnost Ljubljana«. Strokovnjaki so predlagali, naj občina, če želi ohraniti parkirne prostore vzdolž ulice, izdela izvedbeni načrt za ureditev. Če to ni možno, je »smiselno omejiti parkiranje na celotni dolžini«.

V začetku junija se je tako občina le lotila postavitve prometnih znakov, in to, kot opozarjata sogovornika, prav takšnih, kakršne bi bilo treba namestiti že leta 2000, ko je županoval še Franc Vovk (zdajšnji župan občino vodi šest let). V ulici danes ni več parkiranih avtomobilov, s čimer sta zakonca seveda zadovoljna. Na žalost pa zgodba še ni končana, saj sta, kot že rečeno, deležna tudi groženj, zaradi česar se, kot nam je povedala Erjavčeva, boji za svojo varnost: »Skrbi me, kaj sledi.« Dodaja, da je šla pred časom zaradi tega v službo s spremstvom. Da sta zakonca, ki sta si ves čas želela le, da se spoštuje zakonodaja, tarča nestrpnežev, dokazuje tudi žaljiv napis na eni izmed stavb v omenjeni ulici.

V občini 
premalo parkirišč

Zgodba, kot kaže odgovor župana Muhiča, očitno le ni tako preprosta. Povedal nam je, da se je, ker imajo v občini premalo parkirišč, sprva trudil, da bi v ulici zagotovili vsaj dve parkirni mesti. Dogovarjal se je celo s tamkajšnjima krajanoma za odkup zemljišča, ki sta bila sicer zainteresirana, a sta se zaradi slabih izkušenj z gosti lokala na začetku ulice premislila. Ne samo da so tam parkirali svoja vozila, ponoči so imeli tudi t. i. havba partije, ko so pločevinke alkoholnih pijač postavili na avtomobile in se zabavali. Po končani zabavi pa, kot še razlaga župan, so urinirali po ulici in včasih tudi zanalašč občanom zaparkirali vozila. Ko so v začetku junija letos tam postavili prometni znak, je že v nekaj urah izginil. Nato so postavili drugega, tega so pobarvali »z agresivno barvo«. Ob tretji postavitvi znaka so se odločili, da ga bodo varovali kar z varnostno kamero. »Gostje lokala so nas večkrat obvestili, da bodo znak odstranili,« pravi župan in doda, da občina na koncu ni imela druge možnosti, kot da po celotni ulici onemogoči parkiranje. Pravi še, da se, tudi glede na žaljiv napis, zaveda, da je za Erjavčeve vsa ta zadeva zelo mučna. Ravno zato je lastnico stavbe Slavico Fabijan opozoril, naj ga čim prej odstrani, a zaman. »Zavlačujejo, da bi čim dlje ostal tam, da bi se še naprej naslajali,« meni župan.

To pa je zanikala Fabijanova in povedala, da se je župan zlagal. Dodala je, da tudi z žaljivim napisom nima nič. »To je znak protesta, ljudje so nezadovoljni,« je prepričana in na vprašanje, ali bo zapis umaknila, odgovorila, da je že policistom rekla, da bi se rada prej dobila z županom in omenjeno družino. To, da so prepovedali parkiranje, je po njenem mnenju čisto nepotrebno, prav tako se domačini, kot še pravi, s tem ne strinjajo. »Že desetletja so tu parkirali vozila. Problem je v le eni družini, ki pa je povezana z županom,« pravi sogovornica in zanika, da so gostje lokala s svojimi avtomobili nagajali domačinom. Opozorila je tudi, da so krajani ogorčeni nad postavitvijo nadzorne kamere, ki snema prometni znak in okolico (župan sicer pravi, da je kamera usmerjena le v znak in da spoštujejo vso zakonodajo). 

Deli s prijatelji