PORAVNAVA

Papir servis in Slopak ne pripadata mafiji

Objavljeno 07. januar 2015 19.15 | Posodobljeno 07. januar 2015 19.15 | Piše: Primož Škerl

Direktorica Vanesa Čanji: naša revija EOL tako ostaja kredibilna.

Vanesa Čanjii. Foto: Brane Piano

CELJE – Odmevni spor med celjskim založniškim podjetjem Fit media in ljubljanskim podjetjem Papir servis, d. o. o., se je končal z umikom zasebne tožbe. V njej je ljubljanska družba za ravnanje z odpadki od celjskih založnikov sprva pričakovala deset tisočakov odškodnine, plačilo stroškov, opravičilo, preklic izjav in vzdržnost od podobnih dejanj. Proti koncu lanskega leta so si premislili in Fit medii ponudili umik tožbe, v kar so pri obtoženem podjetju privolili, vendar pod pogojem, da jim Papir servis poravna tudi odvetniške stroške, s čimer so se ti strinjali in okrožna sodnica Romana Gradič je kazenski spis lahko mirne vesti odnesla v sodni arhiv.

Užaljeni in prizadeti

Pri Papir servisu so se razhudili in se počutili užaljene zavoljo urednikovega uvodnika v reviji EOL, objavljenega decembra 2011. V njem se je Jože Volfand, ki je danes prokurist Fit medie v pokoju, razpisal o sistemski korupciji in tako imenovani odpadkarski mafiji, škodljivih poslih tožnika in Slopaka, ki so ga ustanovila slovenska podjetja, da bi z njim zagotavljala izpolnjevanje okoljskih obveznosti.

Volfand se je v uvodniku obregnil tudi ob poskuse demontaže sistema ravnanja z odpadno embalažo in pohlepnimi težnjami v boju za tržne deleže na tem področju. Papir servis je podal tožbo zaradi obrekovanja in zahteval pogojno zaporno kazen.

Pozival tožnika

Na zatožni klopi je Volfand sedel v družbi direktorice Fit medie Vanese Čanji. Na junijskem predobravnavnem naroku (glavna obravnava je bila razpisana sredi oktobra, a je nikoli niso začeli) sta družno zavrnila krivdo, kakor tudi možnost poravnave. Volfand je ob tem opozoril, da so pri Papir servisu napak citirali dele njegovega uvodnika in na tem zgradili obtožnico. Tožnika je pred izidom revije tudi večkrat pozval, naj predstavi svoje mnenje. Sodnici je še povedal, da obžaluje izostanek dialoga in da v tožbi vidi zgolj pritisk na uredniško delo in ustrahovanje. Podobno se je včeraj izrazila še Čanjijeva. »Ključno je, da naša revija ostaja kredibilni medij, ki se ne pusti ovirati in zastraševati pod različnimi pritiski. To se mi zdi najpomembnejše, saj smo v veliki krizi vrednot, zato so strokovni mediji lahko ključni barometer dogajanja, če znaš pravočasno in netendencionzno opozarjati na odločujoče stvari, koristne za širšo službo. Veseli smo, da se je končalo zdravorazumsko in da so spoznali, da naš medij korektno opravlja svojo vlogo.«

Pri Fit medii je bilo ob razpisu lanskega naroka opaziti veliko razburjenje, saj je očitno, da niso vajeni posedanja po sodnih dvoranah. Njihove dejavnosti so večinoma usmerjene v prijaznejše sfere, tudi na področje kulture, kjer so med drugim prireditelji znamenite Veronikine nagrade in tradicionalnih Veronikinih večerov, izdajajo tudi letopise. Na drugi strani se pogosto sliši, da ekologija v naši državi pravzaprav ne zanima nikogar, a ravno v primeru Fit medie in Servis papirja se je izkazalo, da ni tako in da so ekološke strokovne razprave lahko vsaj tako žgoče kakor politične ali gospodarske. 

Deli s prijatelji