LJUTOMER – Očitno je tudi najslavnejši slovenski zet Donald Trump naredil nekaj koristnega za državo svoje žene Melanie, kajti slovenska potica je postala svetovni medijski hit prav po srečanju papeža Frančiška in ameriške prve dame. Po njuni zaslugi kot blagovna znamka The Potica odhaja v Ameriko. Podjetje IT Pharm iz Ljutomera bo namreč potico, ki jo peče ljutomerska Sastela, kmalu ponudilo ameriškemu trgu kot zamrznjeno sladico. Borutu Babiču, direktorju družbe IR Pharma in vodji projekta The Potica, dogodek ni dal miru in med vožnjo se mu je porodila ideja, da bi šla v Ameriko. »Zakaj ne bi poskusili? Vedel sem, da jo znamo zelo dobro narediti pri skoraj vsaki hiši, in mislim, da je to jed, ki je pisana na kožo tudi Američanom, če se le dobro marketinško proda. Pozanimal sem se, kdo bi jo lahko pekel v večjih količinah, in ni mi bilo treba daleč. Bližnja Sastela jo je že pekla za Tuševo blagovno znamko in to bomo zdaj ponudili Američanom, sicer pa je natanko takšna, kakršno je dobil in jo obožuje papež,« pravi Babič.
Škatla je prtiček
Njegovo podjetje bo skrbelo za blagovno znamko, trženje in posle v ZDA, ime in embalažo že imajo, prav tako prototip izdelka, zdaj pričakujejo dovoljenje ameriške agencije za hrano in zdravila za uvoz in upajo, da ga dobijo v kakšnem mesecu. The potico bodo prodajali kot zamrznjeni izdelek, na kar so Američani navajeni, pomembno pa je tudi, da je iz povsem naravnih sestavin in brez konzervansov, kar je danes prav tako pomembno. Posebna je v tudi v tem, da se po dvigu pokrova na škatli embalaža razpre in spremeni v prtiček, na katerem jo jemo, še pravi Babič. Prvič so jo predstavili na nedavnem vseslovenskem srečanju zdomcev in izseljencev Dobrodošli doma na dvorcu Rakičan pri Murski Soboti. Podjetje IT Pharma je te dni v okviru razpisa Pomurske gospodarske zbornice dobilo zlato nagrado za inovacije, razvili so terminal za naročanje tort v trgovinah, ki bo Sasteli omogočal, da bodo lahko več kot na drobno prodali na debelo, kupci bodo namreč lahko naročali torte kar sami v trgovinah.
Papež in Melania sta končno sprožila tudi postopek zaščite slovenske potice. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč pred dnevi prejelo skupno vlogo Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in Sekcije živilskih dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti. Z zaščito zajamčena tradicionalna posebnost se zaščiti receptura ali način proizvodnje ali tradicionalne surovine. Proizvodnja takšnega zaščitenega proizvoda pa ni geografsko omejena. Vlagateljice so predlagale zaščito slovenske potice s petimi najznačilnejšimi nadevi, in sicer orehovo, orehovo z rozinami, rozinovo, pehtranovo in pehtranovo s skuto. Prav tako se mora slovenska potica peči v posebnem pekaču, t. i. potičniku. Ta ima ravno dno, je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta. V sredini je prirezan stožec, ki omogoča temeljno obliko, to je v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo.
Pri Evropski komisiji je zaščitenih že 23 slovenskih kmetijskih pridelkov in živil. Med temi so kot zajamčena tradicionalna posebnost zaščiteni idrijski žlikrofi, belokranjska pogača in prekmurska gibanica.