KAMPANJA NA VRHUNCU

Papež premierki 
ne more ustreči

Objavljeno 08. julij 2014 09.03 | Posodobljeno 08. julij 2014 09.06 | Piše: Jadran Vatovec

Premierka v odstopu bi rada pravosodje »le zaščitila pred RKC«.

LJUBLJANA, VATIKAN – Predsednica vlade v odstopu mag. Alenka Bratušek se je odločila, da bo en teden pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami pisala papežu Frančišku in ga pozvala, naj se opredeli do početja nekaterih predstavnikov slovenske Rimskokatoliške cerkve (RKV), ki se po njenem prepričanju na nedopusten in celo protiustaven način drznejo posegati v delo slovenskega pravosodnega sistema, v delo sodne veje oblasti. Tudi zato, ker je lani obiskala papeža Frančiška in se ji je po srečanju z njim zdelo, da se oba strinjata, da se je treba odločno postaviti po robu korupciji, se je zdaj, tako je pojasnila svojo predvolilno odločitev predsednica Zavezništva AB, odločila, da bo papeža vprašala, ali v Vatikanu sploh vedo, kaj počnejo nekateri slovenski predstavniki RKC, in ali se njemu, če to ve, zdi dopustno, da se RKC vmešava v delo sodne veje oblasti, ter ga hkrati še pozvala, naj Vatikan Sloveniji sporoči jasno stališče do početja nekaterih predstavnikov slovenske RKC.

»Verjamem, da tudi v Vatikanu vedo, kje so meje. Kot predsednica vlade sem dolžna braniti ustavno in pravno suverenost in jo tudi bom,« poudarja Bratuškova.

Očitno so spin doktorji, ki svetujejo Bratuškovi, presodili, da ji bo vrnitev v državni zbor (to, da bi bila tudi ZAB morda med tistimi strankami, ki bi jim uspelo prestopiti tako imenovani parlamentarni prag) omogočil poziv, ki ga bo kot predsednica vlade v odstopu v zadnjem tednu pred volitvami naslovila na papeža. Nekateri marketinški strokovnjaki vedo povedati – četudi si to resda upajo na glas omeniti samo v tako imenovanih off the record pogovorih z novinarji –, da je nekatere politične stranke pred predčasnimi julijskimi volitvami mogoče reševati kvečjemu s spodbujanjem sovražnega kulturnega boja (s čim bolj konfliktnimi delitvami v zadnjem tednu pred volitvami).

V redu, toda kaj naj bi bilo tisto, kar je tako zelo vznejevoljilo Bratuškovo, da se je na vrat na nos odločila, da bo papežu pisala, naj ji sporoči svoje stališče? To, da se je apostolski administrator ljubljanske nadškofije in predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan, srečal samo z nekaterimi strankarskimi veljaki, s katerimi ima stike tudi takrat, ko v Sloveniji ni predvolilne kampanje, z vsemi drugimi pa ne, ter drugič, da je minuli četrtek javno priznal, da bolj zaupa nekaterim pravnim strokovnjakom kot drugim in hkrati ne zaupa najbolj vrhovnemu sodišču. In s tem naj bi Glavan žalil sodno vejo slovenske oblasti, si privoščil protiustavno politično opredeljevanje in celo nedopustno posegal v delo sodstva? Menda. Kaj pa pozivanje papeža, naj takoj jasno in glasno pove, ali se teden dni pred predčasnimi volitvami ne strinja s stališčem predsednice neke manjše zunajparlamentarne stranke o (po njenem prepričanju) domnevno nedopustnem ravnanju nekaterih predstavnikov RKC? Mar to res ne pomeni napada na ustavno načelo ločevanja cerkva (ne samo RKC) od države oziroma politike tik pred volitvami?

Le kaj bi povedal Cerar?

Zanimalo nas je, kaj o potezi Bratuškove meni predsednik SMC dr. Miro Cerar mlajši. Ali bi tudi on od papeža Frančiška zahteval, naj v zadnjem tednu predvolilne kampanje javno in jasno pove mnenje Vatikana o nekaterih predstavnikih slovenske RKC. Vprašanje smo mu poslali po elektronski pošti in se po telefonu dogovarjali z njegovim svetovalcem za odnose z javnostmi. Ta nas je čez čas obvestil, da odgovora predsednika SMC zaradi zasedenosti slednjega ne bomo mogli dobiti do zaključka redakcije.

Deli s prijatelji