POKORA

Papež predlagal, nadškofa odstopila

Objavljeno 01. avgust 2013 11.26 | Posodobljeno 01. avgust 2013 11.27 | Piše: Vladimir Jerman

V duhu pokorščine sta se Anton Stres in Marjan Turnšek umaknila.

Napeti obraz nuncija Juliusza Janusza na, kot je sam dejal, prav poseben dan. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Ko je včeraj zvon stolnice sv. Nikolaja odbil 12. uro, se je v galeriji Družine na Krekovem trgu začela novinarska konferenca. Pripravili sta jo Apostolska nunciatura in Slovenska škofovska konferenca, sodelovali pa apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Marjan Turnšek ter generalni tajnik SŠK Tadej Strehovec.

Nuncij razočaran

Utečeni običaj je, da tako pomembne dogodke oznanjajo v veliki dvorani nadškofijskega dvorca. Tokrat so izbrali prostor z drugačno simboliko – umetnostno galerijo. Kot da bi moreče težko vsebino želeli oplemenititi z umetniškim vtisom. Da bo treba plačati človeško ceno za 800 milijonov evrov dolga – nekateri govorijo celo o večji vsoti – ki visi na vratu mariborske nadškofije, je bilo pričakovati.

Kot prvi v vrsti, a ne nujno tudi prvi po teži krivde, se je po nalogu papeške kongregacije za duhovnike moral umakniti ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec. Sobotno leto prestaja v benediktinskem samostanu Šentpavel na avstrijskem Koroškem. A včeraj ni šlo za ekonoma, ampak za hkratno odpoved službi v usodnem času njemu nadrejenih obeh delujočih slovenskih nadškofov metropolitov – ljubljanskega Antona Stresa in mariborskega Marjana Turnška.

Dostojanstvenike so fotoreporterji in televizijski snemalci čakali na hodniku, a so jih možje presenetili z vstopom skozi dvoriščna vrata. Le par korakov od delovne mize.

Tajnik Strehovec je ob predstavitvi sodelujočih tudi jasno povedal, da vprašanja novinarjev niso predvidena. Nuncij Janusz, Poljak, ki smo ga ob cerkvenih dogodkih že občudovali, kako gladko mu teče slovenščina, ni tokrat po naše izrekel niti ene same besede. Vse je povedal v angleščini in nikomur od prisotnih cerkvenikov (kar precej jih je bilo tudi med občinstvom) ni prišlo na misel, da bi zahteval slovenski prevod. Precej neobičajno za Cerkev, ki se postavlja na branik narodnega jezika. Kot olajševalno okoliščino bi šlo nunciju šteti, da so mu pritisk dvignili mediji, ki so že zjutraj in vse dopoldne napovedovali odstop obeh nadškofov metropolitov. Sicer obvladano je nuncij dejal, da je »malce razočaran z ravnanjem slovenskih medijev, ki so že anticipirali to informacijo«.

V nadaljevanju so prebrali, da »Apostolska nunciatura v Sloveniji sporoča, da je sveti oče papež Frančišek sprejel odpoved službi« nadškofov metropolitov Stresa in Turnška. Odpovedala sta se »glede na težko ekonomsko stanje, v katerem je Nadškofija Maribor, in v upanju, da bo njuna odpoved prispevala k obnovi življenja v Cerkvi na Slovenskem«.

Naslednji korak: »Da bi zagotovili redno vodenje obeh nadškofij, je sveti oče imenoval novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana za apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in celjskega škofa msgr. Stanislava Lipovška za apostolskega administratorja mariborske nadškofije.« Služba jima preneha, ko nadškofijo prevzame novi nadškof.

Slovenska škofovska konferenca je že včeraj izvolila Andreja Glavana za svojega novega predsednika in Stanislava Lipovška za podpredsednika.

Izjavi ob umiku

Anton Stres je med drugim dejal, da »finančni zlom družb, povezanih z mariborsko nadškofijo, meče svojo senco na velik del življenja Katoliške cerkve v Sloveniji in otežuje njeno poslanstvo v slovenski družbi«. Del odgovornosti »za to nesrečo« pade tudi nanj: »Iz tega dejstva so izhajali tudi odgovorni pri Svetem sedežu v Rimu, ki so mi v osebnem pogovoru 29. aprila letos sporočili povabilo papeža Frančiška, naj se odpovem službi.« Odhajajoči se je zahvalil vsem sodelavcem, duhovnikom in pastoralnim delavcem »za pomoč in velikodušno sodelovanje«. Vsem, ki jih je finančni zlom prizadel, pa izreka iskreno obžalovanje in se ponovno opravičuje za svoj del odgovornosti pri tem.

S podobno izjavo je službo sklenil tudi Turnšek, potem ko je sprejel papeževo povabilo, da se ji odpove: »V osebnem pogovoru mi ga je posredoval prefekt Kongregacije za škofe eminenca Marc kardinal Ouellet 30. aprila 2013. To sem storil v iskrenem prepričanju, da lahko ta gesta pripomore k prečiščevanju razmer v Cerkvi na Slovenskem in zagotovi njenim predstavnikom večjo oznanjevalno in pričevanjsko moč v procesu nove evangelizacije sredi težavnih slovenskih družbenih razmer.« 

Škofovska odpoved

Škof, čigar odpoved službi je bila sprejeta, ohrani naslov upokojenega škofa svoje škofije in more, če to želi, ohraniti sedež bivanja v tej škofiji. Škofovska konferenca mora skrbeti, da se uredi ustrezno in dostojno vzdrževanje škofa, ki se je odpovedal službi, upoštevajoč prvenstveno obveznost, ki veže škofijo, kateri ji je ta služil. Škofovski sedež se izprazni s smrtjo krajevnega škofa, z odpovedjo, ki jo je rimski papež sprejel, s premestitvijo ali z odvzemom.

 

Štirje v pokoju

Slovenska Katoliška cerkev ima od 31. julija opoldne že štiri upokojene nadškofe – Franca Krambergerja, Alojza Urana, Antona Stresa in Marjana Turnška – ter tako do pričakovanih novih imenovanj prav nobenega delujočega na domačih tleh. Začasna upravitelja obeh nadškofij, Andrej Glavan in Stanislav Lipovšek, sta oba letnika 1943. Dodajmo, da je Stres letnik 1942, Turnšek pa 1955.

 

Deli s prijatelji