KANDIDATI

Papež hoče postati predsednik Slovenije

Objavljeno 23. maj 2017 18.45 | Posodobljeno 23. maj 2017 18.45 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Po Milanu Jazbecu kandidaturo napovedal še športnik in komik Žiga Papež.

NOVO MESTO, KAMNIK – Ob potezah, ki jih iz dneva v dan vleče Borut Pahor in ki so mnogokrat tako presenetljive, da jih od aktualnega predsednika države res ne bi pričakovali, politični poznavalci sicer že danes napovedujejo, da so jesenske volitve zanj skorajda dobljene, a vendar dobiva nove izzivalce. Kandidaturo je že napovedal slovenski veleposlanik v Makedoniji dr. Milan Jazbec, Zmago Jelinčič bo z dokončno odločitvijo počakal do jeseni, v nedeljo pa se je v boj za predsedniški stolček podal 23-letni Novomeščan Žiga Papež, športnik, ki bo, kot obljublja, vsaj popestril predsedniško kampanjo, če mu že ne bo uspelo postati predsednik.

Je namreč tudi komedijant in ljubitelj šaljivih izzivov, ki je slovensko javnost opozoril nase na finalu svetovnega pokala v Planici na sobotni tekmi, ki si jo je v živo ogledalo 27.000 navijačev. Po zadnjem poletu Petra Prevca se mu je uspelo čez vse ograje, ovire in mimo varnostnikov prebiti do našega največjega skakalnega asa ter mu pritisniti strasten poljub.

Vrniti nam želi nasmeh

»Za kandidaturo sem se odločil, ker opažam, da Slovenija izgublja nasmeh, ki si ga je nadela pred 25 leti,« v svojem predstavitvenem spotu na youtubu nagovarja spletne uporabnike, kjer je zapisal še: »Sem bivši profesionalni teniški igralec, zagoreli diplomant fakultete za šport, vrhunski študent magistrskega študija menedžmenta, sladki sladkorni bolnik, v prvi vrsti pa komik, ki bo kot predsedniški kandidat Republike Slovenije državljanom vrnil nasmeh.«

Žiga ima s sedanjim predsednikom kar veliko skupnih točk: rad ima izzive, rad predrami slovensko javnost, je sproščen in za hece ter športnik. Prihaja iz znane športne družine, njegov oče Sandi Papež je bil pred desetletji eden najboljših slovenskih kolesarjev, v bivši državi je leta 1988 nastopil na poletnih olimpijskih igrah 1988 v Seulu, tam je v ekipnem kronometru na 100 kilometrov osvojil 15. mesto.

Žiga ob študiju trenira mlade tenisače, ljubiteljsko pa se ukvarja tudi s komedijantstvom, na spletnih omrežjih objavlja skeče in skrite kamere. »Ideja, da kandidiram za predsednika, se je po eni strani rodila iz Pahorjevih potez pa tudi iz dogodka v Planici. Zdaj želim tudi predsedniško kampanjo in politiko narediti zabavno, saj smo že siti resnih in pretresljivih tem. Zavedam se, da je premagati sedanjega predsednika misija nemogoče, a moja ekipa, ki se je zbrala v ta namen, ima lep načrt, zato Slovence vabim, da sledijo našemu delu. Posneli bomo veliko filmčkov in državljane vabim, da jih spremljajo in v njih uživajo,« je za Slovenske novice pojasnil Žiga, ki živi v Ljubljani, se pa redno vrača k družini na Ratež pri Novem mestu.

Poleg tega, da mora najprej zbrati 5000 podpisov podpore za predsedniško kampanjo, se želi še enkrat srečati s Petrom Prevcem: »Saj sem mu že na facebooku pojasnil, kakšen je bil moj namen, ko sem v cilju stekel do njega, to bi mu rad povedal še v živo. Njegova ekipa mi je na facebooku takrat odgovorila, da bomo v stik stopili po dopustu, zato ga moram znova spomniti na to.« Papežev namen te poteze je bil namreč prav to, da Prevcu pokaže, da slovenski navijači naše športnike podpirajo tudi takrat, ko jim ne gre najbolje.

Zdaj je samo politik

Marjan Šarec že sedem let uspešno vodi občino Kamnik, neuradno pa naj bi se tudi on podal v boj za predsednika Slovenije. Devetintridesetletnik, po poklicu sicer igralec, se je slovenski javnosti najbolj vtisnil v spomin s politično satiro, v kateri je že imel vlogo predsednika, spoznali smo ga v vlogi Janeza Drnovška. Na naše vprašanje, ali bo jeseni tudi njegovo ime na glasovnicah, ko bomo izbirali novega predsednika Slovenije, je odgovoril: »O kandidaturi sicer razmišljam, vendar dokončne odločitve še nisem sprejel. Ne želim pa, da bi se jo, če se odločim zanjo, povezovalo z mojim poprejšnjim ukvarjanjem s komedijantstvom oziroma imitacijo, saj se že sedem let resno posvečam politiki in napredku družbe.«

 

 

Deli s prijatelji