JUŽNA KOREJA

Panika: velik porast okužb z mersom

Objavljeno 08. junij 2015 13.28 | Posodobljeno 08. junij 2015 13.28 | Piše: STA, S. U.

Okužbo so potrdili v 23 novih primerih, s čimer se je skupno število v dveh tednih povzpelo na 87.

SEUL – V Južni Koreji so zabeležili že šest smrtnih žrtev zaradi okužbe z bližnjevzhodnim respiratornim sindromom, mersom, in najvišje število novo okuženih v enem dnevu. Danes so okužbo potrdili v 23 novih primerih, s čimer se je skupno število v dveh tednih povzpelo na 87. Zadnja žrtev virusa je 80-letni moški, ki je umrl danes. Med 23 novo okuženimi jih je 17 okužbo staknilo v eni največjih bolnišnic v državi na jugu Seula. Kot so sporočili, je skoraj 900 njihovih pacientov na opazovanju, v prihodnjih dneh pa pričakujejo nove okužbe. Med okuženimi je prvič tudi najstnik.

Doslej so bile vse okužbe sicer omejene na bolnišnice – prenašale so se med bolniki, osebjem in njihovimi družinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi prvega odziva na izbruh bolezni, ki je največji zunaj Savdske Arabije, je južnokorejska vlada v nedeljo obljubila obsežne ukrepe za zajezitev nadaljnjega širjenja virusa, vključno s sledenjem prenosnim telefonom tistih, ki so v domači karanteni. S tem naj bi zagotovili, da bodo dejansko ostali doma. V karanteni je sicer kar 2500 ljudi, zaprtih pa je tudi skoraj 1900 šol, večinoma v Seulu in okolici.

Pojavil se je v več kot 20 državah

Odpovedanih je bilo tudi na tisoče javnih dogodkov, šolskih izletov in športnih tekem. Kinodvorane, zabaviščni parki in nakupovalna središča poročajo o izjemnem upadu števila strank. V državo je danes prispela ekipa strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije, ki bo pomagala preiskati izbruh in nudila nasvete glede zajezitve.

Mers velja za bolj smrtonosnega, a manj nalezljivega sorodnika akutnega respiratornega sindroma, sarsa, za katerim je v Aziji leta 2003 umrlo več sto ljudi. Zanj ne obstaja posebno zdravilo ali cepivo. Pojavil se je v več kot 20 državah, večino primerov pa so našteli v Savdski Arabiji.

Deli s prijatelji