POZOR

Panika: tigrasti komarji prenašajo nevaren virus

Objavljeno 17. julij 2014 10.57 | Posodobljeno 17. julij 2014 10.58 | Piše: P. J.

V Sloveniji je prisoten že 12 let, prenaša tudi zelo nevarne viruse. Inštitut za varovanje zdravja je potrdil primer virusa zahodnega Nila.

Njihov pik je srbeč, neprijeten in včasih celo boleč.

LJUBLJANA, BEČEJ – Primer nevarnega virusa zahodnega Nila so v sredo potrdili v Srbiji. Na inštitutu za javno zdravje so opozorili, da okuženi prihaja iz Bečeja v Vojvodini, bojijo pa se, da bi zbolelo še več ljudi. Statistični podatki kažejo, da je v prejšnjem letu zaradi tega virusa umrlo 25 oseb, prijavljenih je bilo 210 primerov te bolezni, 203 osebe pa so hospitalizirali. Največ primerov bolezni so opazili v času visokih temperatur in velike vlažnosti v zraku. Virus prenašajo tigrasti komarji, še poročajo srbski mediji.

Prenašalci različnih virusov

Tigrastih komarjev je vse več tudi v Sloveniji, kjer so prisotni že 12 let. Katja Kalan s primorske univerze pravi, da imajo stabilno populacijo v jugozahodni Sloveniji, Ljubljani in širši okolici. Število tigrastih komarjev se povečuje tudi letos, največ pa jih bo konec julija in v avgustu.

Strokovnjaki opažajo, da se njihovo število iz leta v leto povečuje in da se pojavljajo na novih območjih. Zakaj je tigrasti komar tako nevaren, je pojasnil tudi Mitja Vrdelj z Inštituta za varovanje zdravja Slovenije. »Tigrasti komarji so lahko prenašalci različnih virusnih okužb, kot so denga, rumena mrzlica in čikungunja. V Sloveniji teh nalezljivih bolezni ni. Rumena mrzlica je razširjena v podsaharski Afriki in tropskih delih Južne Amerike, denga in čikungunja pa sta razširjeni še širše po subtropskem in tropskem podnebnem pasu. Pik tigrastega komarja je lahko precej neprijeten in povzroča rdečino ter srbečico.«

Čikungunja se večinoma pojavlja v tropskem pasu, a je po besedah Kalanove leta 2007 prišlo do izbruha tudi v Italiji – virus se je z obolelega turista razširil na več kot 300 prebivalcev. To je bil prvi pojav bolezni zunaj tropskega območja.

Širijo se tudi druge vrste

Kalanova dodaja, da »lahko ličinke tigrastega komarja nadomestijo komarje, ki se razmnožujejo v istih habitatih, saj so uspešnejši tekmeci. Tigrasti komar je poleg virusov sposoben tudi prenosa parazitov, ki povzročajo obolenja pri živalih. Tu ste verjetno pomislili na pasjo srčno glisto, ki jo prenašajo komarji, pa ne samo tigrasti, tudi druge vrste. Ti sta razširjeni predvsem na obalnem območju, veterinarji pa že opažajo njeno povečano pojavljanje tudi v drugih delih države. Pred srčno glisto lahko pse zaščitimo, o tem pa naj se ljudje posvetujejo z veterinarji.«

V nasprotju z domorodnimi komarji so tigrasti dejavnejši podnevi, zjutraj in pozno popoldne. Sposobni so preleteti razdalje med 400 in 500 metri, jajčeca pa odlagajo v manjše vodne zadrževalnike, kot so razni sodi, posode z vodo, pločevinke. Tigrasti komarji se širijo predvsem ob pomoči človeka, ko jajčeca izležejo v gume.

Kalanova dodaja, da je v Sloveniji prisotna še ena invazivna vrsta komarjev – Aedes japonicus –, ki je prav tako že precej razširjena. Opažena je bila večinoma v severovzhodnem delu države.

image
Tigrasti komar, ki ga je na svojem kavču našla naša bralka Mija.


 

Deli s prijatelji