LOVCI V ZRAKU

Panika nad Slovenijo: prijavili bombo na letalu, na nebu nad nami pokalo!

Objavljeno 05. julij 2016 14.32 | Posodobljeno 05. julij 2016 14.32 | Piše: A. L.

Sumljivo plovilo sta spremljala italijanska lovca in prebila zvočni zid.

LJUBLJANA – Nad Slovenijo je bilo mogoče danes slišati bobnenje, ki je prestrašilo marsikoga, predvsem na območju Dolenjske. Iz Slovenske vojske so dogodek potrdili in pojasnili, da sta bila danes okrog 9. ure od pristojnega poveljstva Nata in v sodelovanju s Slovensko vojsko za zavarovanje slovenskega zračnega prostora aktivirana zavezniška lovca italijanske vojske EFA2000. Lovca sta spremljala sumljivo plovilo v slovenskem zračnem prostoru in pri tem zaradi potrebe po hitrem odzivu prebila zvočni zid.

Civilno plovilo boeing 747 izraelske registracije, za katero je obstajal sum, da bi lahko v Sloveniji povzročil varnostni incident (poročali smo že, da naj bi bila na letalu bomba, a se je po pristanku in pregledu izkazalo, da grožnja ni bila resnična), pišejo na spletni strani Slovenske vojske, se je ob vstopu v slovenski zračni prostor javilo civilni kontroli in letelo skladno z načrtom leta. Zaradi potrebe po zavarovanju Slovenije je bil skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid. Spremljano letalo je bilo v slovenskem zračnem prostoru 10 minut. Letalo je slovenski zračni prostor zapustilo na območju Dobove in nadaljevalo let v zračnem prostoru Hrvaške. Po končani nalogi spremljanja sumljivega letala sta se lovca s podzvočno hitrostjo vrnila v matično bazo v Italiji.


Spremembe

Z Natom je bil julija 2013 podpisan tehnični sporazum, ki v aktivnosti varovanja zračnega prostora Republike Slovenije uvaja pomembno novost. Posredovanje zavezništva v slovenskem zračnem prostoru je z novim sporazumom mogoče tako z italijanske kot tudi z madžarske strani. Tako se pristojni poveljnik lahko odloči za eno od dveh možnosti (lahko tudi za obe), glede na konkretno taktično situacijo. Varovanje zračnega prostora (angl. air policing) je uporaba lovcev prestreznikov v miru s ciljem ohraniti integriteto zavezniškega zračnega prostora. Izvaja se v zračnih prostorih držav članic. Gre za stalno nalogo mirnodobne strukture Nata, v katero članice prispevajo svoje zmogljivosti, pojasnjuje Slovenska vojska.

 

Deli s prijatelji