NEVARNE POŠILJKE

Panika: na terenu štirje bombni tehniki

Objavljeno 30. april 2015 00.12 | Posodobljeno 30. april 2015 00.13 | Piše: STA, P. Pa.

Oddelek za protibombno zaščito specialne enote sicer šteje 15 zaposlenih.

LJUBLJANA, KOPER – Pošiljke s sumljivo vsebino, ki so danes prispele na številne državne institucije, tudi v DZ, predsedniški urad in na vlado, so obravnavali štirje bombni tehniki z interventnim vozilom, opremljenim za posredovanje, so pojasnili pri generalni policijski upravi. Oddelek za protibombno zaščito specialne enote sicer šteje 15 zaposlenih.

Vsi bombni tehniki delujejo na območju celotne Slovenije, pravijo na policiji. Hitrost njihove intervencije je odvisna od oddaljenosti od Ljubljane, kjer deluje interventna skupina, od dosegljivosti in zasedenosti bombnih tehnikov, za prihod na kraj pa po navadi potrebujejo minimalno 20 minut.

V primerih sumov, da gre za nevarne snovi, bombni tehniki na terenu opravijo pregled pošiljke s preliminarnim testom za ugotavljanje prisotnosti eksplozivnih snovi, preostale postopke pa opravijo gasilci.

Danes zjutraj so na vladi, v uradu predsednika republike, državnem zboru, na ministrstvu za delo in ministrstvu za finance ter na ljubljanski in koprski občini prejeli pisemske pošiljke, v katerih je bila zrnata snov oziroma prah. Popoldne pa se je na policijski postaji Moste s podobnim pismom zglasil občan, ki je pošto prejel na domači naslov. Analiza je pokazala, da je v vseh primerih šlo za nenevarno snov.

Lani je policija na območju vse države obravnavala 14 takšnih primerov (vsakič je šlo za nenevarno snov), tokrat pa le v enem dnevu kar osem. Samo ljubljanska policijska uprava je letos z današnjimi pismi vred naštela 12 primerov sumljivih pošiljk, pošiljateljev pa še ni izsledila.

Deli s prijatelji