V STRAHU KLICALI 112

Panika med prebivalci, ponoči jih je iz postelje vrgla sirena

Objavljeno 30. avgust 2017 12.38 | Posodobljeno 30. avgust 2017 12.38 | Piše: Aleksandar Lukić

Župan potrdil dogodek. Vzrok še raziskujejo.

Miran Stanovnik.

LOG - DRAGOMER – Prebivalce občine Log - Dragomer, ki ji županuje dobro znani športnik Miran Stanovnik, je v noči na torek prebudilo glasno zavijanje sirene, ki krajane opozarja na nevarnost. Tulilo je okoli 15 minut, mnogi prestrašeni občani, ki niso vedeli, kaj se dogaja, pa so nemudoma zavrteli 112.

»Od okoli 1.45 do 2. ure se je oglašal alarm, se je pa v različnih delih naše občine različno slišal,« nam je povedal župan Stanovnik. Potrdil je, da je bilo na intervencijsko številko 112 ogromno klicev. Kljub temu pa je prepričan, da ljudje vedo, če bi bilo kaj resnega, bi tamkajšnji štab ustrezno ukrepal.

Na srečo tokrat nevarnosti ni bilo, išče pa se vzrok, zakaj je sirena ponoči zatulila. Opravili so meritve, strokovnjaki pa bodo na podlagi teh znali povedati več.

Ali je mogoče, da bi nekdo namerno sprožil sireno? Stanovnik meni, da ne: »Ne bi se hecal s tem. Sprožiti alarm za splošno nevarnost bi bilo neodgovorno.« Stanovnik še dodaja, da v bližini potekajo gradbena dela, ki bi lahko morebiti prispevala k temu, da bi v napeljavo prišla voda in bi se sirena aktivirala. 

»Verjamem, da je bila samo mehanska poškodba,« je zaključil Stanovnik.


Kdaj sirena zatuli in naznani splošno nevarnost

Stanovnik pravi, da tedaj, ko pride do kakšnega izlitja, onesnaženja. V takem primeru morajo ljudje ostati na mestih, kjer so, zapreti okna in vrata in ne hoditi na prosto. Gre za več prekinjenih zavijajočih signalov. 

Tako zvenijo (priporočamo, da zmanjšate glasnost zvočnikov) opozorilne sirene:

opozorilo na nevarnostimage
neposredna nevarnostimage
konec nevarnostiimage

(Glasovne datoteke smo pridobili na spletni strani Uprava RS za zaščito in reševanje.)

 

Deli s prijatelji